2008-05-30

Present ratifiering för EU!

Jag skrev om behovet av ratifieringsregler i EU i förra posten. EUs medlemmar är dock suveräna stater som kan fatta egna beslut, så ett EU-direktiv behövs aldrig. Detta faktum kan användas till att göra ordningen än bättre.

Problemet

Det huvudsakliga problemet är att nuvarande system gynnar lobbyism. Byråkraterna i EU utgör ett centralt mål som lobbyister kan koncentrera sina resurser på, samtidigt som den demokratiska kontrollen och insynen är svag (se Christian Engström för exempel). Nu över till lösningen.

Present ratifiering

En princip att ett gemensamma beslut gäller om man är tämligen överens och endast så länge man är tämligen överens.

Exempel på beslutsgång

För att ett direktiv, avtal eller annat beslut som är bindande för medlemmarna ska gälla krävs:

  1. Att det är godkänt av EU parlamentet.
  2. Att det inom två år ratifieras av minst 80% av medlemsländernas parlament och representerande minst 60% av EU medborgarna.
  3. Medemsländernas parlament har när som helst rätt att dra tillbaks sin ratifiering och om ratifieringsgraden i EU faller under 70% av medlemsländerna eller 55% av EU medborgarna så upphävs beslutet omedelbart.
  4. Eventuellt återinförande måste starta om från punkt ett.
  5. Ett buslut kan naturligtvis även upphävas av att ett nytt beslut uttryckligen ersätter det.
  6. Om det nya beslutet senare upphävs faller man inte tillbaks på det gamla utan på nationell suveränitet.

Det är fullt möjligt då ett upphävt beslut inte innebär en katastrof utan bara en återgång till nationell suveränitet och nationell reglering. Det skulle öka den demokratiska kontrollen utan att försvaga nationella oberoende. Samtidigt som det ändå går att uppräthålla gemensamma regleringar så länge man är i hög grad överens. Denna beslutsgång kan faktiskt funka i alla federalistiska (klassisk, nerifrån och upp (Bakunin/Prodhon) federalism) sammanhang och nivåer förutsatt att medlemmarna är suveräna.

Framför allt skulle det minska nyttan med lobbyism mot EU-byråkrater och andra centrala instanser då dåliga förslag inte räcker att få fram, de ska få godkänt av EU-parlamentet och nationella parlament också. Det försvagar lobbyisterna som måste sprida sina ansträngningar över alla parlament. Där har dom mer konkurans av engagerade medborgare och medborgarna har genom val även en viss form av direkt kontroll över parlamenten.

Det skulle rent av kunna leda till ett EU jag gillar.

Intessant!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,


För övrigt anser jag alla borde gå med i alfa-testningen av micro peer publishing!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar