2008-05-20

Grundlagsutredningen vs verkligheten

I DN berättar allianspartierna (ni vet, dom i regeringen) och miljöpartiet (ni vet dom med påsarna ihop med sossar och bodström) om sin grundlagsutredning där det bl a går att läsa:

1. Stärk allas rättighetsskydd med ökad lagprövning

Vi vill öka möjligheten att pröva om tillämpningen av lagar och förordningar strider mot vår grundlag genom slopande av det så kallade uppenbarhetsrekvisitet och inrättandet av konstitutionell kammare - en författningsdomstol inom ramen för vår domstolsordning. Det aktiverar i högre grad vår grundlags skydd för alla medborgares fri- och rättigheter. Som majoriteten i Demokratiutredningen (SOU 2000:1) tidigare framhållit är ökad lagprövning ett önskvärt inslag i vår demokrati som stärker minoritetsskyddet i ett mångkulturellt samhälle och som förbättrar den enskildes rättssäkerhet i en tid när tempot och komplexheten i lagstiftningsarbetet har ökat väsentligt.

2. Förstärkt grundlagsskydd för integritet och rättssäkerhet

På motsvarande sätt vill vi också förstärka vår grundlags kapitel om de grundläggande fri- och rättigheterna. Regeringsformens andra kapitel ska förses med ett förstärkt skydd för den enskildes privatliv och integritet och genom att en rätt till rättvisa rättegångar införs motsvarande skyddet i Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna.

Låter ju snyggt och bra. Lite absurt att det kommer från samma politiska etablissemang som överimplementerar datalagringsdirektivet (framdrivet av bodström), ger ut integritetskränkande uppgifter från den samma till privata aktörer för en privatiserad rättsskipning. Som vill genomdriva absurd nivå av avlyssning och övervakning med FRA-lagen, tar ifrån papperslösa grundläggande mänskliga rättigheter, mm. mm.

Samma etablisemang som inte tar strid när FRA redan bryter mot dagens grundlag, utan de spelar med och mörkar ihop med sossarna. Läs mer hos Rick Falkvinge.

Jag rekomenderar stort mått av paranoiditet när dessa krafter vill ändra grundlagen... ha stor uppmärksamhet på detaljerna!

Intessant!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,


För övrigt anser jag alla borde gå med i alfa-testningen av micro peer publishing!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar