2008-05-01

Första maj, från haymarket till Malmö26.

Haymarket

första maj 1886 intensifierar arbetare i USA sin kampanj för 8 timmars arbetsdag med demonstrationer och strejker. Den tredje maj angrips strejkvakter utanför Chicago och flera dödas. I anslutning till ett möte om händelse dagen efter utbryter tumult efter att polisen angripit det fredliga mötet och någon kastat en bomb.

Arrangörena av mötet anklagas för att ha anstiftat kravallen och bomben, och döms senare till döden och avrättas. Det är allmänt sett som USA:s mest uppenbara justitsiemord.

1890 drar kampanjen igång igen, denna gång med internationell förankring. Ur detta, kampen för 8 timmars arbetsdag och minnet av Haymarket martyrerna uppstår traditionen att fira första maj, arbetarnas dag. En dag som blir aktuellare för varje år i takt med att ordningen med polisangrep, attacker och skenrättegångar mot arbetare åter tas i bruk, i takt med att polis och rättsväsende åter brukas som ett öppet politiskt medel mot arbetare.

Malmö26

I Malmö har de senaste åren lagliga fackliga konfliktåtgärder angripits brutalt av polis. Helt fredliga blokadvakter har oprovocerat blivit sprejade med pepparspray i ögonen. Att polis angriper fackliga åtgärder och tar direkt parti i klasskampen, i en politisk konflikt, är en skandal i sig själv, ett direkt hot mot det demokratiska samhället.

Nu är dessutom 26 blockadvakter åtalade för att de deltagit i en laglig blockad, att misshanda dom är tydligen inte nog. Blockaden genomfördes mot en sushi restaurang på lilla torget i Malmö efter att en kock blivit misshandlad av chefen och sedan sparkad. Förhandlingarna om kollektivavtal, arbetsmiljö (uppenbarligen påkallade) och avskedandet bryter ihop och konflikt varslas. Helt enligt regler och praxis på arbetsmarknade. Ett klockrent utslag av den politiska konflikten mellan arbetare och kapitalintressen.

En politisk konflikt där staten aldrig varit passiv eller opartisk. Staten uppräthåller äganderätten, reglerar och inskränker hårt arbetarnas konflikträtt och även rätten att stödja varandra. Men praxis sedan Sverige över huvud taget blev en demokratisk rättstat är att polisen håller sig utanför lagliga konflikter så länge de inte inte urartar i våldsamheter. Så inte längre, det är en återgång till 1800-talet nakna klassamhälle, det är ett hot inte bara mot alla arbetare men även mot de grundläggande demokratiska principerna. Ett land där polisen och rättsväsendet ogenerat agerar politisk milis är inte längre demokratiskt.

Första maj

Malmö26 riskerar inte dödstraff, men parallellerna med kampen ur vilket första maj föddes och kampen som förs idag är skrämmande. Kapitalets offensiv vill föra oss tillbaks till 1800-talet. Första maj påminner oss om den hårda kamp som fördes då, påminner oss att kampen ger resultat, påminner oss om att vi måste ta upp kampen då kapitalet attackerar våldsamt.

Upp till kamp!

Läs mer om Malmö26 på Syndikalisternas hemsida.

Intessant!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar