2008-05-29

EU behöver ratifieringsregler (ACTA)

Beslutsprocesserna i EU är häpnadsväckande, och hur de avsiktligt missbrukas är inte mindre än skräckinjagande.

ACTA, jaga fildelare på fiskerimöte

Den senaste skandalen är hur ett hutlöst avtal som säljer ut demokratiska grundfriheter för att jaga fildelare luras igenom som en 'A-punkt' på "jordbruks och fiskerinäringens" ministermöte. De ministrarna kan naturligtvis inte de frågorna, och de visste inte heller vad de röstade om. Tidigare har de mutade EU-byråkraterna försökt samma stunt vad gäller mjukvarupatent. Läs mer hos Christian Engström (pp) och Karl Sigfrid (m) (hur röstar du de 17 juni, Karl).

Korruptionen i EU måste akututredas och alla tjänstemän inblandad i sånt här mygel och taktikspel ska omedelbart sparkas, om de så blir tomt i departementsskrapor och kommissioner! Men framför allt:

EU behöver tydliga ratifieringsregler

Alla beslut som ska vara bindande för medlemsstaterna måste ratifieras. Lämplig turordning är:

  1. EU-parlamentet. Minst 50% absolut stöd (50% av *alla* ledamöter), annars åker det det direkt i papperskorgen. Egna EU-beslut som EU kan riva upp problemfritt kan stanna här. Detta sållar ut lite till nästa nivå.
  2. Bindande avtal och liknande ska, om de godkäns av EU-parlamentet, också godkännas av nationella parlament/riksdagar... Godkännande av regering ska inte vara nog. De ska inte gälla förrän de är ratifierade av både minst 80% av EU-staterna och representerande minst 60% av EU-medborgarna. Om det inte kan uppnås inom två år från EU-parlamentets beslut åker förslaget i papperskorgen.
  3. Alla avtal ska ha en klasul att EU äger rätt att riva upp dom.

Riv upp ACTA (om det är/blir påskrivet) i vilket fall

Nu finns tack och lov goda prejudikat i internationell rätt, Inte minst hur Nixon unilateralt rev upp Bretton Woods systemet. Behövs det kan EU riva upp ACTA och inget parti som är på en annan linje ska ha en enda röst! Nu är det nog!

Intessant!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,


För övrigt anser jag alla borde gå med i alfa-testningen av micro peer publishing!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar