2009-04-22

Varför kollektivt ansvar i tpb domen (jäv!)?

Varför utdömdes kollektivt ansvar i tpb domen? Det är ju uppenbart att folk har pysslat med väldigt olika saker och domen visar egentligen inte på någon inblandning från Carl Lundströms sida.

Han har sålt bredband, han har lånat ut datorer till en kund... Det är helt normalt. Han var intresserad av att gå in i ett bolag runt tpb men backade ur.

Det har spekulerats i varför Carl Lundström alls är med i åtalet. Två spekulationer jag sett som båda är rimliga men troligen inte viktigast är:

  • För att kunna misskreditera tpb med Carl Lundströms dunkla politiska förflutna som högerextremist. Dirty by assossiation tricket.
  • För att kunna hämta hem pengarna - Carl Lundström är rik och kan betala, få skulle tycka synd om honom ifall han fick pröjsa 30 mille. Scaber Nestor har en besläktad teori om att man kunnat driva upp skadeståndet på detta vis.
Men det viktigast skälet tror jag är:
  • Carl Lundström är bara en ISP, men en skum filur nog för att kunna sätta dit utan allt för mycket protester.

Nyttan med det är att industrin får mer kraft att utöva påtryckningar på ISPer, något man redan uttalat att man ska börja med. Det spelar här ingen större roll att det bara är tärningsrätten, det spelar ingen roll om det kommer att hålla i högre instanser. Man har mer tyngd bakom sin terrorregim nu, och det är värt mycket för industrin och det kommer att skada oss internetanvändare och alla som försöker utveckla nya affärsmetoder och tjänster på internet stort. Det kommer att skada hela samhället stort.

Domen framstår mer och mer som ett rent beställningsverk :-(

Uppdate: Nu har P3:s Nyheter grävt fram info om jäv i domen - Bra jobbat! (funnet via opassande och Jan Lindgren) Nu även på SVD och DN.

Det förklarar en del. Domaren har helt enkelt samma syn som industrin på hela problemet och har bestämt sig i förväg, ska bara verkställa jobbet. Han har redan bestämt sig för att fildelning kostar astronomiska summor och har aldrig brytt sig om att kolla rimligheten, han har redan bestämt sig för att tpb är onda. Han har satt sig in i tekniken nog för att formuelera den dom han från början vill ha men inte nog för att ifrågasätta sina egna resonemang - och det har han inte ens försökt med för han 'vet' han har rätt! Faktiskt mänskligt - det är därför jäv ska undvikas.

Detta är nog mest bra för förtroendet för svenskt rättsväsende.... Om en opartisk domstol skulle kommit fram till en sådan dålig dom så är det egentligen mer skrämmande.

Intessant!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar