2009-04-29

Hanne Kjöller, rövslickarnas drottning

Närhelst makten ger sig ut på härjarstråt för att krossa pöbelns motstånd står falska intellektuella upp för deras gudomliga rätt att regera.

Ofta vinner makten, och rövslickarna får äta sig feta på smulor under maktens bord. Därför är det vanligtvis en framgångsrik taktik och det finns alltid en stor skock utan moral som hänger sig åt den.

Hanne Kjöller måste vara väldigt sugen på smulor, för hon drar sig inte för nått i sin iver att tjäna och visa sig lojal mot makten.

  • Hon drar "dirty by asossiation" tricket med Carl Lundström.
  • Hon insinuerar att tpb tjänat massor med pengar, rimligen mot bättre vetande.
  • Hon exploaterar mediamyter som den om "Arbogafallet" till max för att svartmåla och piska upp hatstämning (update: mer tålmodigt förklarat hos Blogge).
  • Hon försöker sammankoppla piratrörelsen med sjörövarna utanför Somalia (!).
  • Hon försöker skylla det folkliga hatet mot maktens knektar och lakejer på piratrörelsen - Som om det inte skulle ha att göra med deras eget smutsiga värv.

En rörelse bör bromsa våld så långt som möjligt, så länge fredligt motstånd är möjligt är det också effektivast. Ingen kan ärligt klandra piratrörelsen på den punkten. Men en rörelse kan bara influera sina närmaste anhängare.

Endast makten kan influera samhället i stort, endast makten kan välja mellan att brutalt slå ner motstånd och att backa och kompromissa. De senaste decennierna har vi sett en glidning mot brutalare maktutövning. Polis mot demonstranter, polis mot strejkande, politiska domar och oproportionerliga straff. Med rövslickares och lakejers hjälp har det gått ganska bra.

Men det går inte alltid bra. När de materiella förutsättningarna ändrats i grunden så måste makten anpassa sig, eller så blir det väldigt kladdigt. De materiella förutsättningarna har ändrats:

  • Förr var kopiering och distribution dyrt och krävde stora investeringar. Ett naturligt oligopol som bara skedde som stor kommersiell verksamhet.
  • Nu är kopiering och distribution gratis, tillgängligt för alla och en integrerad del av privat kommunikation.

Förr fick inte arbetslösa Lottas ungar se samma filmer som de andra barnen i skolan för filmer var dyra, blev Lotta arg så var det på fattigdommen. Nu är filmerna gratis och Lottas barn kan se filmerna. Lotta är lika fattig så det kostar inte nån nånting. Det är bara ren föraktfull missundsamhet som säger att Lottas barn inta ska få se filmerna - och det gör Lotta (och ungarna) rasande.

Förr kunde lagerarbetaren Sune bara se några få filmer. Det var irriterande att tvingas avstå men filmer hade ett berättigat pris. Nu är dom gratis. Sune betalar fortfarande vad han har råd till det han tycker bäst om, men att han inte ska få se mer är ren föraktfull missundsamhet och det gör Sune förbannad.

De gamla förfallna oligopolet gillar inte att Sune betalar för det han gillar, för de kan inte längre manipulera marknaden och tjäna maximalt med pengar genom att få 'alla' att köpa samma sak. Man vill använda makt för att bevara sina privilegier. Man går ut i korståg med propaganda, korruption, kreativa lagtolkningar, integritetskränkande nya lagar, politiska processer och domar mot den fria kommunikationens verktyg och hjältar. Lotta, Sune och alla med en gnutta frihetsinstinkt kvar blir rasande.

Att med maktmedel uppråtthålla privilegier som inte längre har en materiell grund har aldrig slutat väl. Det blir kladdigt och våldsamt. Terror och motstånd.

Det är inte piratrörelsen som i slutändan råder över det - det är makten. Backa eller blodbad - Det är vad som står på menyn.

Makten har redan drivit vansinnet så långt att demokratin på alvar är hotad. Om de ska driva sin vision att stoppa folk från att utbyta kultur via privat kommunikation vidare är demokratin dödsdömd. Man kan förvänta sig att en demokrati ska vara mer lyhörd mot folket än så - men än så länge är det deprimerande att se vad som pågår. Rövslickare som Hanne Kjöller och deras dimridåer är det sista vi behöver just nu. Men än är slaget inte förlorat på de demokratiska arenorna. Det går än att påverka, och påverka fredligt:

Rösta på (pp)

Intessant!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , .

6 kommentarer:

  1. Varför så otrevlig och vulgär rubrik när du faktiskt har en del bra sakliga invändningar i själva inlägget?

    SvaraRadera
  2. För att det var en vulgär och otrevlig artikel?

    SvaraRadera
  3. Jag har själv "pausat" min DN-prenumeration sedan Wolodarskis famösa ledare förra veckan. Vilka fan tror de (W., K.) att de är?!

    (synd på söndagskorsordet som jag brukar lösa med kraft och kräm)

    SvaraRadera
  4. "Rösta på (pp)"

    Skulle aldrig rösta på ett parti med företrädare som konstaterar att Sune och Lotta är fattiga, men bryr sig mer om att de ska få gratis film än att ta bort fattigdomens orsaker.

    Piratpartiet är en bubbla. Alla bubblor spricker. Piratpartiet spricker när folk inser att just gratis film är partiets huvudfråga. Inte huruvida Sune och Lotta är fattiga.

    SvaraRadera
  5. Först, jag är ingen företrädare eller ens medlem i pp.

    Jag är dock pp väljare, för just nu är det viktigt att försvara blotta möjligheten att göra motstånd. Varje annan fråga är underordnad rätten att alls driva en fråga eller bilda opinion.

    Därtill tror jag inte så mycket på rösten som klassvapen, klasskamp förs bäst på arbetsplatserna.

    Jag häpnar lite över din kommentar, den känns mer som medelklassperspektiv än som arbetarperspektiv. Det du säger är:

    Låt multisarna jaga knegare och arbetslösa som delar filer, de ska inte ha rätt till mer kultur än de kan betala för.

    Din enda ursäkt är att vi bör bekämpa fattigdom istället.... *varför i helvete istället*!

    SvaraRadera
  6. Haha, älskar din kommentar om det hos blogge. Klockrent.

    SvaraRadera