2009-04-17

Nytt rekord i politiskt domslut?

Inte helt oväntat, men ändå helt sanslöst. Pirate Bay blev dömda, och dömda hårt. En hel del har kommenterats redan.

Intressantast är nog Copyriots konstaterande att Monique Wadsted redan efter 10 minuter har analyserat domen och kan hävda att den ska hålla för högsta domstolen. Copyriot konstaterar att antingen:

1. Monique Wadsted är en oseriös jurist som uttalar sig om en dom som hon inte har läst.

2. Monique Wadsted fick tillgång till domen innan den offentliggjordes.

I kommentarerna föreslår Bengt Svensson ett tredje alternativ:

3. Monique Wadsted har beretts möjlighet att medverka i formuleringen av domen.

Det är inte utan att nummer 3 förefaller troligast. Det finns dock flera tecken på att dommen läckt.

Skadeståndskravet på 30 mille motsvarar vad man kan förväntas få för 400 våldtäckter(* - för ett 'brott' som inte skadat någon! Det finns fler exempel på domens totala brist på proportioner. Men viktigast är att fokusera på om något brott alls skett.

Man dömer för medhjälp fast man inte visat att de dömda kände till de faktiska brott som domen avhandlar. Man har inte ens visat att dessa faktiska händelser åtalet handlar om är brott.

Blott vetskapen om att den generella kommunikationstjänsten man tillhandahåller till viss del används för olaglig verksamhet är nog. Betyder det att mobiltelefonoperatörer är ansvariga för alla knarkaffärer som görs upp över deras mobilnät? De måste ju rimligen ana att allt folk pratar om inte är lagligheter.

Än mer oroande är att deras åsikter läggs in i resonemanget. Åsikter måste vara straffria i en demokrati! Det är som om en bensinmacksägare ska ses som medskyldig till fortkörning för att han sålt bensinen om han samtidigt anser att det borde vara 90 på 70-vägen utanför macken. En mackägare måste för övrigt också ana att en del av kunderna säkert bryter mot en och annan trafikregel, eller tom smugglar sprit i sin bil.

Absurdheten är så stor att den inte går att belysa fullt ut. Jag väljer några nedslag

PB inställning till utpressning är rimlig

En i sig absurd skröna är att pb varit hånfull mot upphovsrättsägare. Det uttalandet kan bara komma från folk som inte vet vad det betyder att driva en nättjänst. pb är en generell tjänst där man får annonsera att man har saker att dela med sig av, så folk kan hitta varandra. Det fildelas svindlande mängder verk och pb kan inte göra en seriös bedömning av varje verk eller ens varje tvist. Vill man invända får man prata med de som delar direkt - det finns en diskussionsfunktion för det. En del sajter försöker ta bort saker när de får utpressningsbrev. De har ingen changs att bedömma riktigheten i utpressarnas anspråk och det gör att utpressarna får praktisk makt att tysta och censurera. Det till den grad att en del sajter är obrukbara. Pb har intagit den rätta principfasta hållningen här - det de inte kan bedöma censurerar dom inte häller - oavsätt storleken på utpressarnas maffiaorganisation. Barnporr är både ovanligt och lätt att känna igen - det kan de försöka bekämpa, och gör det.

Fildelning skadar inte någon

Pontonhuvud medgav nyligen att fildelning inte är stöld av ett verk - det är stöld av en kund(!). Det stämmer dock inte heller. Om ett verk fildelas 1000ggr så kanske bara hälften alls ser/lyssnar på det. Av de återstående skippar de flesta igenom det och finner det ointressant. kanske 50 lyssnar/tittar på det uppmärksamt. Av dessa kanske 5 verkligen gillar det, de blir fanns. Det är 5 nya potentiella kunder som fildelningen skapat. Fildelningen är dagens radio - om du inte fildelas finns du inte!

Dessa fans vill naturligtvis stödja det de gillar, de vill se mer av det de gillar. Att hitta former för att ta emot det stödet är naturligtvis en utmaning. Skivor säljer sämre och sämre för ingen vill längre ha dom.

Jag försöker dra mitt strå till stacken med Karmanista - en sajt snart i full beta som tar fasta just på viljan att stödja. Den försöker skapa en gåvokultur genom att förmedlar gåvor med så stor sidonytta som möjligt för både givare och mottagare. Det är inte hela lösningen, men kan kanske vara en pusselbit.

Det är naturligtvis artister, kompositörer och andra kreatörer som har en chans att slå mynt av folks vilja att stödja det de gillar. knappast skivbolag och mediakoncerner. Det är i grunden det allt handlar om. Gårdagens 'adel' vill bekämpa den horisontella kommunikationen mellan folk för att återta en central kontroll. Det är närmast absurt att åklagarens vittnen sa just det: att det inte går att planera releaser (läs - tvinga på folk skräp) längre. Det var alltså helt öppet den fria horisontella kommunikationen som stod inför skranket här - och förlorade

Det är nu inget konstigt med att samhällets eliter och makthavare vill kontrollera och bevaka sina privilegier. I en demokrati är politikerna tänkta att försvara oss, försvara folkets frihet mot maktintressenas angrepp. Det funkar lite halvdant då politikerna själv snabbt blir en del av eliten, och lierar sig med övrig elit.

När saker går riktigt illa kan vi i alla fall byta ut politikerna - och nu är det dags!

Rösta på Pirat Partiet

Intessant!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , .

*) Jämförelsen med 400 våldtäckter är inte min - men jag lyckas inte återfinna den :-/ så den som äras bör får ta åt sig själv - eller kläjma i kommentarerna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar