2009-04-20

tpb domen, skadestånd och kostnad för fildelning

Jag är inte profs på skadeståndsrätt, men normalt ska skadestånd motsvara en uppkommen skada - inte vara ett straff. Den nya ipredlagen gör avsteg från detta men jag känner inte till att vi har undantag sen tidigare. tpb domen beräknar skadestånd på helt andra grunder.

Till att börja med så tar man både ut ersättning för vad det skulle ha kostat att licensera verken för spridning, och för skada i form av förlorad försäljning, ibland flera gånger om på godtyckliga premisser.

Vad kostar fildelnigen samhället enligt domens beräkningar?

Några exakta data finns inte, men om vi räknar på ca 2 000 000 fildelare och att de fildelar drygt ett verk om dagen i snitt så får vi ca 1 000 000 000 delade verk om året. Det är filmer, böcker, spel, album, och mindre ofta enstaka låtar. För album tar domen 6.5 euro, snittet borde vara en god bit högre än det då filmer är vanligt... låt oss säga 100 kr.

Då kostar fildelning 100 000 000 000 kr om året!

Ingen förståndig människa kan tro det. Det skulle vara i snitt 50 000 kr per fildelare. Ingen tror väl att filelare i snitt skulle köpa musik, filmer och spel för 50 000 kr mer per år om de inte fildelade. Domens skadestånd är skyhögt jämfört med ev skada.

Vad kostar fildelning på riktigt?

Det är svårt att beräkna och olika undersökningar som visar lite olika ressultar men det mesta pekar faktiskt på att fildelningen kostar noll och ingenting. Det förefaller också förnuftsmässigt rimligt.

Till att börja med tittar inte folk på allt de fildelar. Fildelning är inte heller det bästa om du vill ha ett visst verk i en viss version - som fallet vanligtvis är då vi köper. Istället får man kolla vad som finns och för stunden är seedat. Välja ut några att ladda ner.

En del skummar folk igenom, en del tittar/lyssnar dom på, mycket blir bara bortkastat. Det händer att folk har turen att ladda ner nått de tänkt köpa - och ibland kanske det leder till att de inte köper. Men oftast laddar folk ner saker de inte tänkt köpa, eller ens se annars - ibland leder det till att de hittar något de verkligen gillar. Det är på inget sätt orimligt att det leder till att folk ibland köper verket, och troligen sker det oftare än vad andra låter bli att köpa sånt de tänkt köpa. Men framför allt blir verket och upphovsmanen känd och får nya fanns - vilket ger ökade inkomstmöjligheter på lång sikt.

Så länge det inte går att påvisa någon rimlig beräkning på skada bör inte någon fantasiskada utdömas. Om man räknat på nått liknande 50 kr / fildelare och år = 100 000 000 kr/år = 10 öre per nerladdat verk så hade det åtminstone varit svårt att hävda att det med säkerhet är orimligt - men det går inte heller att visa att det är rimligt.

Vad gnälls det då om från industri och upphovsmän.

Den långa svansen: Det har blivit svårare för både industri och upphovsmän. Det finns ett så mycket större utbud, så mycket mer tipps mellan fanns. Det är helt enkelt enormt många fler som slåss om slantarna. Det gör det svårt för upphovsmänen - i synerhet om de har avtal med industrin som bara ger dom 7-30% av intäckterna.

Självständiga konsumenter: För industrin betyder den ökade kommunikationen mellan kunderna att kunderna själv väljer vad de vill ha. Det är svårt för industrin att planera releaser och marknadsföring, svårt att koncentrera konsumtionen till ett fåtal produkter som gör det lättare att maximera vinsten.

Fildelningen är tveklöst en viktig del i den horisontella kommunikationen - men den leder inte till minskad konsumtion av kultur - bara omfördelad konsumtion av kultur.

Under tpb rättegången var det mycket just det som åklagarsidans vittnen gnällde på - men konkurens är inget brott! Det är som att säga att hipp-hopen snor skivsälj från rockmusiker. Kanske går som en slarvig metafor i en krönika - men det är ingen stöld i juridisk mening.

För just musik och filmindustrin är krisen extra stor eftersom cd och dvd skivor är döende medium som få kunder vill ha - och som många börjat sälja bort. De få vänner jag har som fortfarande lyssnar på skivor köper idag 90% av sina skivor på tradera (originalskivor - inte piratskivor). Den omställningen är trotts allt respektive industris eget problem och inget andra ska sitta i fängelse för.

Intessant!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar