2009-04-21

"tyst nät"

Att driva en sajt där användare lägger upp material är tungt. Hot kommer som brev på posten från diverse 'copyrightsinnehavare'. Man har ingen chans att bedöma riktigheten i påståendena.

Många sajter viker ner sig och tar bort allt som någon ber om. Det leder till en omfattande censur, och de stora drakarna är inte särskilt mån om att vara korrekt i sina krav - De till och med åtalar för verk de inte har rättigheter till!

Många sajter riktade mot ungdomar har förhandskontroll, där uppladdade bilder måste vänta på att en moderator godkänner bilden. Väntan är iriterande, copyrightbedömningarna naturligtvis godtyckliga. Svordommarna ungarna utstöter då bilder underkänns får de frikyrkliga att tvätta öronen med tvål.

Det är en plåga, det är en orimlig pålaga med tanke på volymen material som sprids på nätet. Det leder till avarter som det Dan Heller beskriver rörande YouTube. Hellers förslag på konkurerande STIM-kloner tror jag inte på, men det är en bra illustration av problemet.

Pirate Bay

Mitt i den röran finns en modig sajt, en sajt som vågar säga fuck you, som bara tar bort saker som deras moderatorer kan bedöma pålitligt. Saker som inte är vad de ger sig ut att vara och barnporr. Allt annat vill man tillåta - vill man ta bort något annat får man diskutera direkt med uppladdaren. För att man tror på fri information, för att man inte vill ge de stora censurmöjligheter under copyrightmantel. Även för att det är meningslöst - har anden kommit ur flaskan går den inte att jaga tillbaks igen - Försök att ta bort en fil utan legitima skäl leder bara till att den fildelas mer. Men kanske mest för att man tror kommersiella ensamrätter ska sluta där vår privata kommunikation tar vid - om inte tidigare.

Därför är den sajten bättre än andra, därför är den populärare än andra. Att man stått emot upprepade hot ger dom god renommé.

Nu är dom dömda, bara i tärningsrätten, men ändå dömda. Dömda till exceptionella straff. Domen gör stor affär över att de svarat spydigt på brev - får man inte svara spydigt på hotbrev? Hotbrev från spydigt arrogant folk som helt ignorerar uppmaningar att kontakta uppladdaren direkt?

Flera torrentsajter stänger runt nätet. Det blir svårare att sprida kultur, svårare att nå ut, svårare för nya kreatörer att hitta sina fans. Svårare för fanns att hitta nya favoriter. Nätet blir tystare.

Men The Pirate Bay står kvar. De är hotade, de är spöade, men de reser sig och står upp för rättvisan och friheten. Det är så hjältestatus uppnås, och det är välförtjänt!

Fler kommer att följa!

Intessant!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , .

2 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera