2010-01-23

Om polisen rätt till datorbeslag

Efter de senaste dagarnas händelser är det uppenbart att polisen tar alldeles för lätt på att beslagta datorer — permanent — vid husrannsakan. Oscar har rätt i att det är något för Piratpartiet. Björn Felten har skrivit en motion som konkretiserar det hela, som föreslår en konkret lagändring i Rättegångsbalken:

§ 8 Dator eller digitalt lagringsmedium, med mindre än att det finns anledning att anta att ett brott har begåtts på vilket minimistraffet två års fängelse kan följa, [...] må icke närmare undersökas [...]

Det här tror jag är en lagom nivå. Notera att det inte handlar om ett brott som kan ge två års fängelse, utan en brottsrubricering vars miniminivå är två års fängelse. Jag skulle dessutom vilja lägga till att det måste finnas formell, skälig och dokumenterad misstanke att just den specifika datorn eller lagringsmediat faktiskt har använts av en person, som är skäligen och formellt misstänkt för brottet ifråga.

Jag skulle vilja tillägga att det ska finnas skälig misstanke om att de som förfogar över datorerna är delaktiga eller med uppsåt medjhälpare till brottet.

I annat fall får undersökningen göras i samarbete med de som förfogar över datorerna.

De får inte vara så att de kan beslagta en öppen verksamhet som forskens datorer bara för att en enskild som deltagit i verksamheten är misstänkt, och ändå mindre beslagta någon helt annans datorer för att forsken har sina hemsidor där.

Det bör också finnas regler om att datorer och digitala lagringsmedia skyndsamt ska återlämnas om de tillhör någon som inte, eller inte längre, är skäligt misstänkt för brottet eller uppsåtlig medhjälp till brottet.

Posted via web from redlib's posterous

Uppdatering: Reglerna bör också gälla granskning av datorer och digitala media som polisen fått tillgång till indirekt, som tex via ett annat beslag (en dator i en beslagtagen bil tex) eller saker en person har med sig då han grips misstänkt för ett annat ringa brott eller hittegods.

En dator eller ett digitalt lagringsmedia bör betraktas som en försluten försändelse.

Uppdatering2: En samanfattning på engelska som beskriver skräckhistorien runt forsken som bra belyser problemet.

Intessant!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , .

3 kommentarer:

  1. Det är inte riktigt relaterat men jag kommer ändå att tänka på fallet Medanalys:

    http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=926164

    För övrigt, du råkar inte vara medlem i Piratpartist? Har delat in mina länklistor i "ismer" till stor del så i annat fall känns det som det får bli "Gott & Blandat". :)

    SvaraRadera
  2. Ska det vara en ism så blir det anarkism, så därför nöjer jag mig att vara pp väljare och inte partimedlem :-)

    SvaraRadera
  3. Men vad du ska trilskas då... ;) Det får bli Gott & Blandat. :)

    SvaraRadera