2008-07-30

Tack Blondinbella!

Bloggaren Isobella Lövengrip, mer känd som Blondibella har blivit utsatt för sexuella övergrepp och blivit nonchalant behandlad av italiensk polis. Hon är arg och säger att det är åt helvete - Det är så bra och helt rätt!

Övergrepp är fel, övergrepp är åt helvete. När någon säger sig blivit utsatt för övergrepp så finns det ingen orsak att kompromissa med det ställningstagandet.

Ingen ska dömas om det finns rimliga tvivel, bevisning får det aldrig kompromissas med. Om en misstänkt gärningsman är utpekad så ska inte heller skuldfrågan avgöras i förväg - Det är ett övergrepp i sig.

Men att ett övergrepp är fel finns det aldrig någon orsak att ifrågasätta. När ingen misstänkt gärningsman är offentligt utpekad finns heller ingen orsak att spekulera om skuldfrågan. Det är bara fullt stöd som gäller.

Visst har det även förekommit kritik som har viss relevans, som gällt generaliseringar om italienare och orealistiska krav på resebolag - en kultur är så komplex så det tar decennier att förstå den, olika resenärer har olika planer, det går inte att kondensera någon meningsfylld information på en A4-sida. Sådant blir per definition generaliserande skräp.

Men mycket har också varit direkt motbjudande. Som liknelser mellan att ragla full på en motorväg och att dricka på en nattklubb. Hallå! Nattklubbar, till skillnad från motorvägar, är väl ändå till för att dricka på?

Att polisen beter sig nonchalant vid anmälan är knappast ovanligt. Det händer även här ibland trotts hård folklig press på att ändra det beteendet. Anmälan är viktig, övergrepp ska tas på allvar. Efter att blivit utsatt för ett övergrep, och sedan ett till av polisen, är det ganska förståligt med några ogenomtänkta generaliseringar och krav på resebolag. Det är på sin höjd en bagatell.

En anmälan kanske inte kan leda till en fruktbar utredning i sig själv men den ska ändå tas på allvar. En stor del av sexbrotten utförs av återfallsförbrytare och en väl dokumenterad anmälan kan vara brukbar senare. Det är också viktigt för att visa att man tar händelsen på alvar. Viktigt för brottsoffret ska slippa internalisera skuld för det inträffade. Att en dom krävs för att ett brottsoffer ska få upprättelse är bara nys - men att bli tagen på allvar är viktigt.

En annan tråd som förekommit är ett värderande av riskbeteende. Att det är Blondinbellas fel eftersom hon tagit dumt stora risker. Att diskutera risker är en viktig diskussion - men det får aldrig slå över i ett ifrågasättande av rättigheter. Även den som tar risker har rätt till respekt, ett övergrepp är precis lika fel ändå.

Normbrytande

Tvärt om är det dom som tar risker, som bryter normer, och ändå kräver respekt som för utvecklingen framåt. Det är bögarna som trotsar homofobin och går hand i hand på stan som gör nytta. Om de får stryk så är det ett övergrepp oavsett vilka risker de tagit. Att de har vågat stå upp för sina rättigheter gör det bara än viktigare att stödja dom. Att säga att de får skylla sig själv är bara att försvara och stärka homofobin. Samma sak gäller naturligtvis sexuella övergrepp i hetrovärlden. Det är tjejer som bryter normer och utmanar och ändå kräver respekt som för utvecklingen framåt, det är där tydliga markeringar är som viktigast.

anmälningar är viktiga, de kan få kategorin återfallsförbrytare av gatan. Men för de som inte är återfallsförbrytare så beror övergreppen på en otydlig uppfattning om var gränserna går. Därför är det så viktigt att tydligt stödja den som utsatts för övergrepp i den principiella frågan om att det är fel. Därför är det extra viktigt i de fall då det finns en föreställning om att 'offret får skylla sig själv'. Just sådan föreställningar är en stor del av orsaken till att sådana engångsförseelser sker, att någon i en situation kan tolka sig ha rätt att kränka någon annans frihet för att de 'får skylla sig själv'. Dessa föreställningar måste bekämpas och det finns fler som bör tänka över vad de sagt.

Blondinbella

Blondinbella är ingen normbrytande eller utmanande tjej. Hon lever medelklasslivet på 'rätt' vis i de 'rätt' kretsarna. Det är mycket därför jag finner hennes blogg dödligt tråkig och ointressant. Tydligen lever hon det många ser som ett ideal och en dröm. Visst är pengar bra att ha, men delen med att inruta sig i medelklassens konventioner ger mig kalla kårar och för mig är det snarare en mardröm. Blondinbella var varken olämpligt full eller utmanande klädd, hon bröt bara omedvetet mot normer hon inte riktigt kände. Men det är totalt ointressant - Det intressanta är att hon kräver respekt, att hon vägrar ta på sig skulden, att hon säger ifrån, att hon säger att övergrepp är fel, att hon kräver att bli tagen på allvar fast hon brutit mot nån mossig norm.

Det är så djävla rätt, det kräver full respekt - Tack, Blondinbella!

PS Blondinbella, en bandyportfölj ska laddas med kaffetermoss och sprit - inte en laptop. DS

Detta är även bra avhandlat av Tanja x 2 och Johanna medans andra mest hänskjuter de obehagliga åsikterna till något annat de ogillar och försöker göra diverse billiga moralistiska poänger. Åter andra använder de dummheter som förekommer som vapen för att hävda sin egen moraliska överhöghet. Jag tycker frågan är väl viktig för sådana lekar.

Intessant!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

6 kommentarer:

  1. Fan vad du är bra.

    Som du påpekar, en massa sexradikaler har gått ut och sågat Isabella Löwengrip, vilket för mig är helt oförståeligt.

    Om man nu tycker att övergrepp är fel och att kvinnor ska ha till sin sexualitet, vad är det då att diskutera.

    Även om man kan tycka att det är dumt att ta risker måste det rimligen vara bra att en kvinna står på sig och kräver sin rätt och visar vem som ska ta ansvar.

    Fokus har hela tiden legat på Löwengrips ansvar, att övergrepp är en aktiv handling verkar folk ha missat.

    Tack för att det finns någon fler sexradikal som tycker att detta är åt helvete.

    Jag blir förundrad över liberaler som talar om individen men håller locket på när det handlar om att dissa en kvinna som de ogillar.

    SvaraRadera
  2. Du är bara bra själv, Johanna!

    Jo, det är obegripligt hur folk blandar ihop det helt privata valet hur stora risker man som individ vill ta med den absoluta rätten att få bestämma över sig själv - oavsett vilka risker man tar.

    Totalt galet!

    Man är van att se galenskapen från andra hållet - det där får folk inte göra, de vet inte sitt eget bästa. Men det är minst lika vidrigt från det här hållet.

    SvaraRadera
  3. Så skönt att någon annan också reagerade på motorvägsjämförelsen. Som Johanna skriver: övergrepp är en aktiv handling. Man kör inte på någon på motorvägen i syfte att döda om man inte har mord i sinnet.

    "Att det är Blondinbellas fel eftersom hon tagit dumt stora risker."

    Vad hade man sagt om hon varit tio år äldre? Jag trodde i min enfald att övergrepp kunde drabba alla, men tydligen ska det först utrönas vem det drabbas innan det fördöms - drabbar det någon som skulle ha tagit en risk är det mindre farligt än om det drabbar någon som inte tagit en risk. (För hur skulle det kunna drabba någon som aldrig tar en risk? De präktiga, duktiga flickorna som förmår att skydda sig själva mot de dumma våpen som springer på nattklubb.)

    Tack snälla.

    SvaraRadera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  5. Björn, skaffa en egen blogg och sluta spama obegriplig smörja!

    SvaraRadera
  6. Du är galet bra på att skriva. Bara så du vet.

    Det var synd att blondinbella blev attackerad enligt mig, men vi har alla olika åsikter!

    SvaraRadera