2008-07-11

Sexskräck och intollerans

En liten lista på den sista tidens dumheter förutom regeringen och FRA-lagar

1) Umeå LS

Jag gillar SAC, jag gillar organisationen, hur den är uppbyggd, jag gillar den oblyga målsättningen:

  • Att berörda arbetare bestämmer själv och helt suveränt i egna angelägenheter, inkl vad gäller konflikt.
  • Att de lokala organisationerna (LS) bestämmer suveränt i egna angelägenheter, inkl hur vida de ska stödja en konflikt.
  • Att allt konfliktarbete bygger på ideellt frivilligt arbete.
  • Att man inte underordnar sig i systemet, att man ser arbetarna som de rättmätiga förvaltarna av arbetsplattsen i hela samhällets intresse. Att man ser arbetsköparintresset som helt illegitimt.

Det är totalt bra. Det leder till att man tar konflikter där de behövs, ofta hårt, ofta framgångsrikt. Det gör att man är obrukbar som verktyg för utomstående intressen, då de inte finns någon makt att använda för att kommendera fram en konflikt arbetarna inte vill ha.

Det kan gå fel ibland, det kan alla system, men då går det fel lokalt i liten omfattning - långt bättre än andra organisationer där det går fel oftare och centralt med långt värre effekt.

Ändå är det lite pinsamt när en LS lånar sig till reaktionär moralism och sexfientlighet. Populistiskt, inte minst i Umeå, men likväl helt uppåt väggarna. Vad blir nästa drag från Umeå LS? Stödja en rasistisk läkare som vill ha bort svarta patienter från sjukhuset av 'arbetsmiljöskäl'?

Nej, ibland måste man tänka på principer - i hela samhällets intresse vad gäller tidningsdistrubution är att se till:

  • Att alla i så stor utsträckning som möjligt får tillgång till det de vill läsa.
  • Att alla i så stor utsträckning som möjligt kan sprida det de vill producera.

Att utnyttja positionen för att agera diktatoriskt smakråd ingår inte där! Populism undergräver förtroendet och är i längden sekteristiskt och splittrande, det gäller i synnerhet när det är ren reaktionär moralism.

Liberalt gnäll om att det är mackägaren som bestämmer har dock ingen bäring i syndikalistiska principer, det är arbetarna som har den legitima rätten. Dessutom blir man lite förundrad över liberaler... På vilket sätt är det bättre om mackägaren agerar censur än om arbetarna gör det? Men liberaler är ju liberaler :-)

PS Jag vill inte på något vis ifrågasätta Umeå LS självbestämmande, men däremot kamratligt kritisera dom för att de gjort fel, förbannat fel! DS

Tokbra Johanna Sjödin har bloggat om det, om än ur den där konstiga liberala vinkeln.

2) Dödens råd

Detta är långt värre... Ett gäng krista muppar som försöker ge sin sexfientliga och folkhälsoskadliga moralism vetenskaplig lyster när de propagerar för avhållsamhet före kondomer. Fuck off!. Läs mer hos Johanna igen.

3) Skärpning föräldrar

Blogge har tagit upp detta med en helt annan vinkel. Men faktum är, det går inte att köra vilken dubbelmoral som helst när man har barn. Ta ert ansvar, sätt er ner med ungarna och förklara att allt skitsnack ni tutat i dom sedan modersmjölken är just värdelöst skitsnack.

  • Trohet och parförhållanden är en stendöd 1800-talsidé. Det är helt ok att älska fritt, älska många och dessutom ha sex vid sidan om.
  • Sex är ett skoj och bra nöje som inte måste ske på mjukmysigt sätt mellan jämnåriga i en kärleksrellation. Det är lek, vuxenlek för all del, men lek. Så länge alla är könsmogna (och helst byxmyndiga) är det OK, oavsett hur man leker eller hur många som leker. Den som ger sig in i leken får leken tåla men det är bara OK om och så länge alla vill vara med och leka. Har barnen inte hunnit bli för vuxna bör de fårstå det - barn är proffs på leketik!

Detta är något ni borde förmedlat från början. Har ni inte gjort det är det hög tid nu!

Detta var bara ett axplock på moralistiska galenskaper, lejonhuvud har i vanlig ordning hejat på det svenska horhatet - men Danmark har sagt nej! Norge debatterar fortfarande även om det ser mörkt ut för norska sexarbetares mänskliga rättigheter.

Intessant!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,


För övrigt anser jag alla borde gå med i alfa-testningen av micro peer publishing!

6 kommentarer:

  1. 08 Hetaste Gummi,
    Unga svenskar nobbar kondom, skriver expressen 26 Juni 08.
    Det har varit många artiklar i olika tidningar de senaste månaderna, att könssjukdomar är ett växande problem. Sexualitet är sunt och endel av livet. Att propagera avhållsamhet tror vi är fel. Många ungdomar agerar som om deras kroppen är en förbrukningsvara som om det går att köpa en ny kropp på ICA Maxi. Så är inte fallet, Ungdomar måste ta ansvar och bli Condom Users.
    Förbruka inte din kropp innan du verkligen har hunnit njuta av den, njut och var rädd om din kropp och skydda dig.
    Vi har tagit problemet ungdomar och könssjukdomar på allvar och har jobbat fram en produkt som skall hjälpa ungdomar och singlar att det som gäller är kondom PÅ. En produkt med buskap Condom User eller I love safe sex. Det skall bli coolt att använda kondom.

    Vi är två studenter som läser företagsekonomi på olika nivå. Vi vill få ungdomar att markera att dom använder kondom innan det där känsliga lägget.
    Vi ställde oss frågan? Hur kan vi göra något som kan hjälpa ungdomar att bli stolta användare av kondomer. Varför skyddar sig inte ungdomar, vi tror att man inte vågar prata skydd, inte coolt att prata skydd. Statestiken prata sitt klara språk ungdomar pratar inte och använder inte skydd.Vi tycker att något måste göras inte bara snack, vi tyckte man måste ge ungdomar något som de kan skylta med att de är kondom användare. Sex=Kondom utan att för den delen ge intryck av att ha många partners. Kondom är det ultimata skyddet.
    Komikondomband är självlysande armband med texten Condom user eller I love safe sex.
    Kan vi få ungdomar och flera kändisar att våg visa att dom står för sin sexualitet och kondom användare då kan vi vända den negativa trenden
    Vårat mål är att det skall vara coolt att bära komikondomband. Har du tagit ställning i kriget mot STD och HIV.

    www.safesex.dinstudio.se
    Maria och Oscar
    knullanu@hotmail.com
    0708 154 772

    SvaraRadera
  2. Farligt nära spam det där. Men OK, en relevant post och ett gott syfte...

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  5. Fråga dig en sak: är porr lika med sex? Om inte, hur kan porrfientlighet vara lika med sexfientlighet och moralism?

    SvaraRadera
  6. Vad är porr?

    Vardagspråk: Skildring med sexuelt innehåll med avsikt att roa och upphetsa. Är man inte mot porr men inte alla underhållningskildringar återstår bara sexskräck som motiv.

    Ursprunglig betydelse: Skildring av hor, av ett leverne som inte följer normer och moraliska dogmer. Här kan ju motstånd vara patriarkalt, religöst fundementalistiskt och moralistiskt i största almänhet. Sexskräck är tveklöst en stor del av det dock.

    Den senare definitionen av porr är faktiskt fortfarande relevant. Då de blir moralpanik runt porr är det alltid de skildringar som aviker från norm. Bögporr, BDSM-porr eller som i chocking truth fallet - gangbang. Intolleransens och moralismens grepp om porrmotståndet är totalt.

    SvaraRadera