2008-06-17

Förbannat snömos om FRA

Karin Enström (M) spottar ur sig totalt snömos om FRA. Det är så galet på så många sätt. Vår 'trygghet' ska regleras genom författning, som regeringen kan fastställa självständigt. Som denna regering kan ändra självständigt, som nästa regering kan ändra självständigt, som nästnästa regering kan ändra självständigt. Men framför allt är det mytbilderna om hot och teknikutveckling som är dummheter.

Kalla kriget

alla de hot som finns idag, vad gäller terrorism och kriminalitet, fanns även under det kalla kriget. Då fans också ett stort militärt hot, då föddes och närdes terrorismen av båda sidor i det kalla kriget.

De hot som finns idag är samma som då, men i långt mindre omfattning.

Näthotet

Det som kanske tillkommit är IT-brott och nätsabotage. Men det bekämpas genom att förbättra protokoll, tjänster och format. Det är en kamp som förs bäst med att stödja IT-forskning och en öppet tillgång till nätet som låter nya bättre lösningar växa fram.

Teknikutveckling

att det idag 95% av kommunikationen går i kabel beror inte i första hand på att kommunikation flyttat från etern till kabel, Det beror på att helt ny kommunikation har skapats på nätet. chatt, hemsidor, bankärenden, myndighetskontakter, shopping, fildelning, politisk diskussion, kulturutbyte, läkarkontakter, fildelning....

Allt det vi för gjorde med med fysiska besök, genom vanliga brev, genom att läsa böcker, tidningar. Ett så stor del av medborgarnas liv att det inte varit tekniskt möjligt att uppfånga tidigare i någon regim i världen.

Allt detta vill man leda in i en statlig superdator,

Reglering och teknikneutralitet.

Att motivera en sådan utökning till att övervaka folks liv in detalj med att det är en 'teknikanpassning' och att det skulle kompenseras med en slapp reglering som i allt konkret förlitar sig på godtyckliga förordningar. Dummare försvar finns inte. Och det kommer inte att skona någon ja-sägare från folkets och framtidens dom.

Staffan Danielsson

Staffan försöker låta teknikkunning och hävdar det självklara, det är omöjligt att spara allas kommunikation. Men det som går, och som SvT igår avslöjade att man också gör, är att bygga sociogram över hela folkets komunikationskontakter, allt de läser på nätet. Utifrån detta sociagram kan man sedan lätt selektivt spara kommunikation. Man kan göra det, och man kommer att göra det. Man gör det redan med den kommunikation man kommer över.

Advokatsamfundet begär sanningskommission... Det vore mer på sin plats.

Ingen sund människa kan ens överväga detta galna förslag!

Det livebloggas från riksdagen hos Rick och Emma.

Intessant!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,


För övrigt anser jag alla borde gå med i alfa-testningen av micro peer publishing!

2 kommentarer:

  1. Jag vaknade till alldeles för sent kring detta förslag, men när jag såg riksdagsdebatten idag blev jag så chockad och arg att jag inte helt vet hur det kan uttryckas. Maken till sandlådedebatt, politisk oärlighet och (vad som verkar vara) fullkomlig okunnighet och naivitet var ju skrämmande. Är detta de som ska styra landet, och med dessa metoder? Jag håller helt med om vad du skriver, och förslaget bör skrotas, inte ges ett lager smink för att vinna över de sista ryggradslösa nja-sägarna.

    Det jag inte begriper är att parallellen till tidigare system hos tex Stasi är så uppenbar. Det som nu kommer att ske är exakt detsamma som en kedja personer kan utföra när de sprättar fysiska brev och scannar av dem efter nyckelord. Brev som flaggas kopieras och går vidare till nästa steg för djupare analys. Förslaget innebär exakt samma sak, utan några principiella skillnader. Sedan kan man ha hur många kommissioner som helst som diskuterar sökord och hur den insamlade informationen får användas. Den enda skillnaden kommer att bli att FRAs övervakning sker automatiserat, vilket gör det hela så mycket värre, då övervakningen kan nå proportioner som inte var möjligt tidigare. Jag tvivlar ytterst på att de folkvalda skulle kunna, eller vilja, rösta igenom ett förslag som innebär att all fysisk post i sverige ska scannas av. Hur då detta förslag kan passera är helt och fullständigt obegripligt. Varför ser inga politiker den enorma rosa elefanten som står mitt i rummet?

    SvaraRadera
  2. Ja... När ja-hetsarna avfärdar påståenden om att alla mail, chattar och hemsidebesök ska läsas med 'att det är tekniskt omöjligt' så är det absurt.

    Det är precis det lagen inebär. Att de läses och analyseras med en automatisk process är inte förmildrande, det gör det enbart så mycket värre.

    Det är en vedertagen sanning om övervakning - automatiserad övervakning är farligare för den kan växa till omåttliga nivåer.... FRA-lagen är omåttliga nivåer.

    SvaraRadera