2008-06-02

Driver media med oss?

Hos aftonbladet kan man läsa om yttrandefrihet och tryckfrihet. Bl a "Aldrig har ordet varit så fritt som nu med internet".

Därefter ondgörs det lite över att det inte är så i alla länder. I en del är ordet inte fritt, bloggare sitter i fängelse. Kina tas som ett exempel. Men inte ett ord om sverige, inte ett ord om FRA-lagen som gör att alla hemsidebesök kan registreras, alla epostmedelanden, chattmedelande, sms, telefonsamtal kan avlyssnas, skannas på innehåll. Inte ett ord om filtrering av 'barnporr' och hur den missbrukas som medel mot dissidenter. Något som vare sig folk eller journalister kan kontrollera för filterlistan är hemlig. Inte ett ord om Pirat Bay tillslaget, hur man angriper en hel ISP för att tysta en sajt, hur man på begäran av främmande makt driver åtal mot en publicist.

Nope.. inte ett ord om sverige. Däremot slår man sig själv för bröstet. All nyheter kommer minsann från från etablerade journalister. Bloggare bara pratar om dom i andra hand. Visst pratar många bloggare om kändisar som tappar bort mobiltelefonen i en annan kändis fitta och andra nyheter från gammelmedia. Men många bloggare rapporterar också om viktiga saker som FRA, Pirate Bay, ACTA... Riktiga scoop som gammelmedia inte ens verkar duga till att rapportera i andra hand.

Nä, dra ut skallen ur skithålet, det kommer att vara omskakande för du kommer att upptäcka att du inte haft det i din egen röv, att du inte livnärt dig på din egen skit...

Dra ut skallen, se dig omkring och skriv nåt om nått viktigt, innan det är för sent.

FRA

Den kallas Lex Orwell men är långt värre än något Orwell någonsin skrivit i en bok.

Med FRA-lagen kommer staten att kunna avlysna praktiskt taget all kommunikation. Medborgare som journalist. Man kan föra register över vilka som har kontakter med vem. Man kan välja ut kommunikation på godtyckliga kriterier. Medelarskydd, Källskydd... Allt sånt blir bara teoretiska rättigheter för galleriet.

staten kommer att kunna registrera vilka som besöker vilka hemsidor, de kan kolla vilka sidor som är populärast bland några 'misstänkta', sedan kolla vilka andra som ofta besöker samma sidor och vilka sidor som är populära bland dom... Vad är det sen för värde i att en del vågar publicera obekväma saker... när ingen kommer att våga läsa dom.

Folk kommer bara att våga besöka några menlösa etablerade sajter.... Ahha.... Det är därför ni är så tyst! Medlöpare.

Intessant!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,


För övrigt anser jag alla borde gå med i alfa-testningen av micro peer publishing!

3 kommentarer:

  1. Här har du en som verkar ha klart för sig varför media beter sig som de gör i denna fråga. Jag tror han har rätt. Det är en ganska lång video-intervju (på svenska) där det pratas om många olika saker bla. socialpsykologisk kognitiv dissonans. Gubben som intervjuas är en sådan som lyckats bryta sig ur en sån där religiös sekt och kan dra paraleller till det och hur media hanterar saker som inte riktigt stämmer med det gamla invanda, rädslan för att sprida saker som går utanför boxen och hur det kan drabba den som gör det. Mycket sevärt, dock lite amatörmässigt filmat både bild och ljudmässigt.

    //steelneck

    SvaraRadera
  2. Har inte sett hela filmen (än) men det påminner en del om Herman/Chomsky, manufacturing consent.

    SvaraRadera
  3. Det kan tom. vara enklare än så. Tänk dig att statsministern bjuder hem några chefredaktörer på middag några gånger. Man blir snabbt vänner, och hur är det nu, skriver man illa om sina sina vänner? Näe. Man skiter liksom inte där man äter.

    Redan en sådan sak kan ha en enorm inverkan på konsensusverkligheten, och nu hör det till saken att Reinfelt har bjudit hem chefen för SVT, SR och DN så många gånger att TV4 rapporterade om det på bästa sändningstid för några dar sen. De hörde till de flitigaste middagsgästerna.

    Så länge alla tunga "trovärdiga" håller tyst och sitter still i båten så förändras inte konsensusverkligheten, och så länge den är intakt så vågar ingen annan gå utanför den, ett moment 22.

    //steelneck

    SvaraRadera