2008-03-16

1900-talsskallarnas terrorregim över internet.

Regeringen säger sig ha bestämt sig för hur de ska hantera piratkopiering på nätet. Det är en tragisk läsning som avslöjar att de inte ens förstått frågan. Det framgår att de bara lyssnat på 1900-talskallar och över huvud taget inte brytt sig i lyssna på andra argument. Detta citate som exempel:

Att avskaffa upphovsrätten på internet är alltså inget alternativ. Det vill vi inte och det är inte heller möjligt med hänsyn till Sveriges internationella åtaganden.

Att avskaffa upphovsrätten på internett är inte frågan. Frågan är om vi ska åsidosätta gängse rättsäkerhet för ett särintresses påtryckningar, om vi ska förstöra möjligheterna för nätets utveckling, om vi ska slå sönder förutsättningarna för utvecklingen av framtidens kultur, demokrati, teknik och ekonomi. Det är tyvärr just det man valt att försöka sig på.

Det är olidligt fegt att gömma sig bakom "internationella åtaganden". Man säger iofs att man inte vill, men det är till "Att avskaffa upphovsrätten på internet" och det är inte frågan. Bodström är medskyldig till en del dåliga EU-direktiv men det går att ta avstånd från det, det går att uttala en vilja, ett mål att avskaffa dom, det går att implementera dom minimalt. Men det gör man inte, istället inför man en terrorregim med "internationella åtaganden" som falsk alibi. Detta för att man inte förstått. För att dra en kort och inte komplett redogörelse för vad man inte förstått.

Det finns inget stort problem

Kopieringen på nätet gör ingen skada. De som är vakna och med ser det som marknadsföring och försöker uppmuntra det så mycket det går. Visst - folk tittar och lyssnar på mycket mer än de köper, men väldigt få avstår från att köpa nått de tänkt köpa för att de kan ladda ner det. Långt fler köper saker de inte tänkt köpa tack vara att de hittar det via nätet. Det som har försvunnit är möjligheten att göra affärer utifrån en position av makt och kontroll (läs mer om den historiska förändingen). Affärer måste göras på grundval av att det är bra, enkla och legitima tjänster till ett rimligt pris som helst tillför något mervärde till kunden. Genom DRM och dålig urval har medieindustrin skjutit 'bra' i foten, genom höga priser, lite utdelning till kreatörerna, högt pris, förföljelser av sin konsumenter och orimliga vinstbegär har man skjutit 'legitim' i foten. Det är närmast ett under att de alls säljer något idag. Med sitt utspel ger Regeringen intryck att det är värt att fortsätt försöka återfå den förlorade kontrollen på artificiell juridisk väg. Det betyder bara att de kommer att fortsätta skjuta sig i foten till sin och hela samhällets skada.

Vad är ett IP-nummer

Internet är ett nätverk av nätverk. Där varje nod i nätet är försedd med ett IP-nummer. En del noder är med i fler nätverk. Varje nätverk känner bara till sina egna noder men har koll på vilka noder som har kontakt med andra nätverk. Därför kan meddelanden till IP-nummer som inte finns på det egna nätet sändas till lämpligt grannät och sedan vidare steg för steg. Det är nätets styrka, det är ganska 'add hook' och det går att bygga vidare på alla leder. Det finns ingen självklar koppling mellan ett IP-nummer och en person. Bakom IP-nummret kan stå en person, en familj, ett företag, ett lokalt trådlöst nätverk, ett globalt trådlöst nätverk. Via anonymiseringstjänster kan faktiskt hela internet stå bakom ett IP-nummer. Att värdera bevis är alltså extremt komplicerat och inget man rimligen kan lägga på en domstol utan stöd av en grundlig opartisk utredning (väl illustrerat här). Regeringens förslag riskerar här att hämma utvecklingen då det blir en risk att delta i utvecklingen och den kreativa expansionen av nätet.

Vad är informationsnät

Den stora nyttan med nätet är informationsspridning. Att lösa grupper av människor kan utbyta och sprida information. Den viktigaste utvecklingen sker i att göra detta effektivare och enklare. Där man som användare automatiskt får ner på sin dator det man är intresserad av och där alla kan putta ut information som man vill dela med sig av. Bloggar är ett exempel på detta, där man via feed kan ta del av och dela med sig, där länkar till andra inlägg om samma ämne dyker upp tillsamans över allt. Där det också går att bifoga filer med blogposter och där folk kan säga åt sina program att automatiskt ladda ner de filer som kommer med feeden för bekväm läsning senare - kanske till och med offline på tåget till jobbet. Nerladdningen använder ofta tekniker som bittorrent där alla som laddar ner också laddar upp (man laddar ner små snuttar och byter sedan snuttar med varandra så ingen central punkt blir överbelastad). Det är en genialisk och nödvändig teknik för att små aktörer ska kunna sprida material till många, en förutsättning för de nya kreatörernas existens. Det är alltså orimligt att kriminalisera det mekaniska kopierandet i sig då folk inte väljer vad de kopierar utan det beror på vad andra puttar ut. Det är också orimligt att kriminalisera de som skapar informationsnätet där det går att söka och förmedla information, då dessa är navet i nätets, kulturens, demokratin och den nya ekonomins utveckling. Ska någon åtalas ska det i så fall vara den som ursprungligen puttar ut material i brott mot upphovsrätten. Där är det återigen väldigt svårt att värdera bevis för en domstol utan stöd av en opartisk och grundlig utredning och Regeringen förslag kommer att hämma utvecklingen.

Terror

Istället för att försvara allmänintresset om hög rättsäkerhet så går regeringen på linjen att ge vissa särintressen rätt att begära ut personuppgifter på bevis som domstolen inte har en chans att bedöma. För att sedan gå på folk civilrättsligt. Här uppstår en enorm obalans där enskilda personer ska ta juridisk kamp mot starka företag och lobbygrupper. Där skulden är förvald och den anklagade måste bevisa sin oskuld i en ojämn kamp. Där få om ens någon av de skyldiga drabbas men en massa oskyldiga får sitt liv slaget i spillror helt godtyckligt och till stor del slumpmässigt.

Det är helt klart att detta kommer att bromsa utvecklingen på nätet - både tekniskt, kulturell, demokratiska och ekonomiskt. Men det kommer inte att stoppa den. Slaget är redan förlorat för 1900-talsskallarna. Utvecklingen kommer endast att skadas och bromsas till hela samhällets och ekonomins skada. En massa onödiga personliga tragedier kommer att drabba folk helt godtyckligt. En del för att de deltar i utvecklingen av samhället och nätet, en del helt slumpmässigt. Detta pris vill regeringen att vi ska betala för att lösa ett ickeproblem!

Oförlåtlig ignorans

Att regeringen är 1900-talsskallar som inget förstår är en sak. Men att man lyssnar enbart på 1900-talsskallar och vidtar drastiska skadliga åtgärder utan att ens försöka förstå är moralisk kollaps. Det här är inte heller en ny idé, att genomdriva den då den redan har visat sina dåliga koncekvenser är oförsvarligt. I pirat partiets pressmeddelande finns länkar till några fall. Riv upp, lyssna, förstå, tänk om!

Uppdate: Så länge vi i praktiken har moderater och socialdemokrater att välja på här i landet så finns inget hopp. Bengt Silfverstrand (s) överträffar det mest man kan (mar)drömma om i despotvilja och ignorans. Blåser upp ickeproblemet till något gigantiskt, och anser att lagen bara drabbar kriminella... Han förstår uppenbarligen inget av hur internet fungerar. Eller så anser han att all ny teknik ska bekämpas. Man kan undra över formuleringar som "ogräs som ska bekämpas"... Piratpartiet är enda rimliga partiet att rösta på.

Intessant!

Andra bloggar om: , , , , ,

Läs på samma tema: Oscar Swartz.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar