2007-07-16

Krossa hedersmoralen

Ett HORA.subcult.org manifest


Våga vara hora | Krossa hedersmoralen | Feminism | Femme-inism

Hedersmord är tack och lov allmänt avskytt, men dess mindre kusin är dessvärre fortfarande utbredd. Samhället är ännu genomsyrat av hedersmoral. Släktingar och andra nära anses ha rätt att lägga sig i hur folk klär sig, rätt att lägga sig i deras livstilsval.

I grunden är det en absurd tanke, att omgivningens heder och rykte ska vara viktigare än den direkt berördas frihet och liv. Ändå är det ett vanligt argument att det är den avvikande som är egoistisk, inte visar hänsyn till sin omgivning. Så förblindande invävd är hedersmoralen i vår kultur och självsyn.

Hedersmoralen ligger som ett kvävande täcke över oss alla, men den drabbar inte alla lika. Unga är generellt mer drabbade än äldre, flickor generellt mer än pojkar. Naturligtvis drabbar det avvikande mest: homosexuella, folk med BDSM-läggning, fetischister, polyamorösa, folk som har mycket sex. All form av horighet i allmänhet är drabbad av hedersmoralen och i synerhet är prostitution drabbat. Det vanliga argumentet "skulle du vilja att din dotter var hora" är helt byggt på hedersmoral.

Hedersmoralen är upphov till mycket våld och misshandel. Det är endast gradskillnad, inte artsskillnad, mellan hedersmoral och hedersmord. Hedersmoralen måste bekämpas. Det är en motbjudande avsaknad av respekt för andra. Hedersmoralen bygger på att barn är föräldrarnas egendom, att individen är gruppens egendom. Hedersmoral är slaveri.

Att vuxna måste bestämma över barn ibland är en nödvändighet. Men det bör göras så lite som möjligt och med respekt för barnet och dess vilja. När barnet blir äldre så ska det också få bestämma mer själv. Från 15 års ålder har *ingen* utomstående med den ungas sexliv att göra. Från 18 års ålder ska vi ha rätt att helt bestämma över oss själv.

Hedersmoral och medföljande kvävande känsla av att allt viktigt i livet är omöjligt att förverkliga är en stor orsak till att ungdomar mår dåligt. Det är också en stor orsak till att en del tvingas klippa alla band och stå helt på egna ben tidigare än de kanske borde.

Är du offer för hedersmoral så känn inte skuld. Det är inte ditt fel att andra skäms för dig. Deras skam ger dem inte rätt att kränka dig. Du har rätt att bestämma själv, du har rätt att göra dina val - det är ditt liv! Du har rätt till respekt för den du är, vill vara och väljer att vara!

Ser du någon som drabbas av förtryck baserat på hedersmoral ge dem ditt stöd. Om vi horor av alla sorter stödjer varandra så minskar hedersmoralens makt och skadliga inflytande.

Även myndigheter utövar hederspåtryckningar. Sociala myndigheter kan tvångsplacera flickor endast för att de är 'promiskuösa', kan ifrågasätta föräldrar för deras vuxna sexliv. Kränkande påtryckningar att anpassa sig till det 'normala' som inte har någon koppling till deras egentliga myndighetsupdrag.

Det kan, inte minst mot myndigheter, var nödvändigt att utåt tona ner sina livstilsval, men det är en taktisk eftergift. Vi har rätt att leva som vi vill och vi ska inte utsättas för förtryck för det. Krossa hedersmoralen!

Bloggaren LouiseP har ett upprörande men bra exempel på hedersmoral, kamferdroppar berör problemet i Kvinnor som gått över gränsen.

Intessant!

Andra bloggar om: , , , , ,


Våga vara hora | Krossa hedersmoralen | Feminism | Femme-inism

Ett HORA.subcult.org manifest

1 kommentar: