2007-07-14

OpenMoko - befria din telefon!

Medan Iphone bara är ytterligare en sluten smartphone så är något betydligt mer revolutionerande på gång från Taiwan. En helt öppen plattform för mobila enheter, bla telefoner

OpenMoko - mobil revolution!

OpenMoko är distrubutionen för mobiltelefoner och andra mobila enheter som är helt öppen. Fritt fram för alla att utan att behöva be om tillstånd använda den på vilka enheter som helst, fritt fram skriva program för den med fria verktyg. Det är FLOSS (Free/libre open source) rakt igenom. Inget hindrar dock att man skriver kommersiella aplikationer till den. Läs om den på www.openmoko.org. Där finns allt man förväntar sig från ett open source projekt, Tillgänglig källkod med versionskontroll, buggdatabas, projekthanterare, epostlistor, wiki...

OpenMoko är baserad på linux och väldigt likt standard linux desktop maskiner med GTK, Dbus etc. Det går att börja utveckla aplikationer på valfri linuxdist och sedan rellativt enkelt porta dom till OpenMoko om man bara håller koll på sina beroenden. Det finns fria emulatorer för den som vill testa innan de får tag på en telefon.

Neo 1973 - Het telefon!

FIC Neo 1973 är en smartphone designad för OpenMoko från grunden. Hårdvaran är vald så att alla drivrutiner ska kunna vara fria. En delikat telefon med högupplöst pekskärm, GPS och en massa annat godis. Den går att köpa nu på www.openmoko.com men är än så länge bara lämpad för utvecklare som vill vara tidigt ute med att testa och bidra till OpenMoko plattformen. Det finns folk som redan hackat in OpenMoko även på en del andra telefoner!

Nuvarande plan för att börja sälja konsumenttelefoner är i oktober, men före jul är nog optimistiskt. Men det viktiga med detta är inte vilka telefoner som kommer på kort sikt, utan hur väl plattformen utvecklas på lång sikt. Det här är något som kan förändra värden vad gäller mobila enheter och hur vi organiserar och kommunicerar i vårt dagliga liv!

Community

OpenMoko har redan en brokig community som bland annat har producerat reklamfilmer som är ganska roliga på YouTube... Var med, ta del i revolutionen!

Intessant!

Andra bloggar om: , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar