2010-02-26

Politiken ber om ursäkt för muhammedkarikatyrer - för lite för sent!

I uppgörelsen avsäger sig Politiken inte rätten att åter trycka teckningarna, och tidningen ber inte om ursäkt för publiceringen av bilderna, men däremot för den kränkning som muslimer kan ha känt.

Posted via web from redlib's posterous

Politiken ber äntligen om ursäkt för sin dumhet, men det är en halvpudel - För lite för sent.

Missförstå mig inte. Det är en självklarhet att man ska kritisera, håna och häckla religion. Det är en grundläggande del av yttrandefriheten. Mot mäktiga krafter är det hedervärt och livsnödvändigt.

Det är också en förutsättning för religonsfriheten. Alla religioner är på något sätt hädisk i någon annan religions ögon. Ofta är dom det med avsikt - sagan om sodom och gomorra är t ex ett direkt hån mot tidigare hednisk tro. Så ett förbud mot att håna tro skulle förbjuda judendom, kristendom och islam eftersom alla tre har gammla testamentet som en urkund.

Undrar hur många anhängare av sådana förbud som är medveten om den konsekvensen?

Men Politiken ska skämmas

Bara för att något är och ska vara tillåtet betyder inte att det är bra att göra det. Att publicera bilder som är hånfull mot en grupp som är utsatt för en form av rasistiskt förtryck - troligen den värst utsatta gruppen idag - är skamligt. Med tanke på mängden rasistiska hatbrott riktade mot muslimer och folk som ser ut att kunna vara muslimer så är det oförsvarligt. Det är inte ett så direkt underblåsande av hatbrott att det förtjänar att förbjudas av den anledningen men det är illa nog för att förtjäna totalt förakt.

Politiken borde sparka de ansvariga, falla på knä och tigga om förlåtelse.

Vill man ha anseende så ska man inte sparka på de som ligger och ansluta sig hatmobbar!

Intessant!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar