2010-02-13

Alliansen & sysselsättningen - epic fail

Alliansens sysselsättningspolitik är ett fett fiasko jämfört med deras vallöften och den bild de försöker måla upp. Det blir uppenbart i detta diagram:

Sysselsatta i % av befolkningen

Om man spekulerar i att dippen före valet 2006 har med det ev regeringsskiftet att göra och dippen efter valet med det faktiska regeringsskiftet så kan man tänka sig att kurvan skulle ha gått i stort sätt rakt upp till toppen när alliansens politik börjar få genomslag i början av 2007. I sådana fall ser det katastrofalt ut för alliansen.

Men det ser illa nog ut ändå. Det är praktiskt taget omöjligt att säga att alliansen inte påverkat utvecklingen - Hur snäll man än är måste man komma fram till en försämring av sysselsättningsutvecklingen. Att det vänder ner sedan kan skyllas på finnaskrisen, men det är fiasko långt före det!

Eftersom alliansens politik går ut på att maximera incitamenten att jobba så är knappast inget annat att vänta. Att maximera incitamentet att producera en 'vara' som finns i överskott kan naturligtvis bara ha en effekt.

En patetisk statsminister

Att, efter detta monumentala egna fiasko, gå ut och skylla på lata arbetslösa som skulle kunna få jobb om de bara sökte är direkt skamligt. Det blir inte fler jobb för att de arbetslösa söker mer. Även om det finns enstaka arbetslösa som söker dåligt, om de skulle söka bättre och få jobb vore det på bekostnad av att någon annan arbetslös blev utan. Det är utbudet av arbetstillfällen som brister och de arbetslösa kan inte påverka det.

Fast uppenbarligen tror vår regering på det, varför skulle dom annars försöka lösa problemen genom att öka incitamentet att jobba och kontrollen av de arbetslösa? Men det spelar ingen roll vad de tror - sparkar man på de som ligger ner, i synnerhet när man själv är ansvarig för deras situation, så är man en usel människa. Inga vanföreställningar kan ursäkta det!

Tyvärr verkar inte oppositionen bättre - de har i två decennier också ökat insitamentat att jobba, ökat villkåren som kväver de arbetslösa, ökat kontrollen. Några idéer finns tydligen inte i den etablerade politiken.

Men det gör det å andra sidan så mycket lättare att rösta på piratpartiet.

Källa

SCB aku - Gör egna uttag ur statistikdatabasen. Jag har tagit ut total sysselsättning 15-74 år för 2005-04 - 2009-12 (allt som finns). Kompenserat rudimentärt för säsongsvariation (jag är inte statistiker) och delat det med folkmängden. Jag har linjärt interpolerat folkmängden mellan 2007-01 och 2009-12, det är uppenbarligen inte helt rätt men avvikelserna är knappast stora. Beräkningar och diagram är utförda med open office, klotter med gimp.

Intessant!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , .


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar