2007-02-15

A-kasseländet och nystartsjobb

Om man utgick från någon förväntan om ärlighet och välvilja skulle man tro den nuvarande regeringen var en samling totalt idioter. Men det är troligen helt fel utgångspunkt.

Redan den framgångsrika retoriken om bidragssverige före valet var galen. För att inte säga pratet om att A-kassan måste bli mer 'försäkringslik'... Hallå, det är en försäkring. Inte bättre med att den bör bli självfinansierad... Den var redan självfinansierad - enligt lag. Inte bara det, den var redan överfinansierad och sossarna snodde redan pengar till stadskassan. Finansieringen var ca 90% obligatoriskt och proportionellt på lönen via arbetsmarknadsavgifter. Ca 10% betalade vi själv och frivilligt (om nu frivilligt är ett meningsfullt begrepp när man tvingas betala 90% av premien vare sig man försäkrar sig eller ej).

Men det var inte rån nog av arbetarklassen, avgiften höjdes, ersättningen sänktes... Det är intressant att tänka sig samma sak för villaförsäkringar... Det är iofs redan en försäkring, och det är iofs redan både självfinansierade och vinstgivande... Men avgiften ska höjas, en stor del ska tas ut lika stor för alla - oavsett hur dyr villan är och ersättningen ska sänkas till 65% för att det ska bli mer självfinansierat och mer försäkringslikt (undrar vad dessa ord betyder på borgarspråk). Dessutom ska inte bara försäkringen betalas med skattade pengar, ersättningen ska beskattas också. Få se nu, varifrån känner jag igen begreppet 'dubbelbeskattning' i retoriken?

Nystartsjobb

Långtidsarbetslösheten ska minskas genom att arbetsgivaren slipper arbetsgivaravgiften lika lång tid som den arbetslöse har varit arbetslös.

Kan ju låta som en god idé, om man inte ser omsorgen som lagts ner vid detaljerna. De gäller även visstidsanställningar. Så branscher med lågkvalificerade jobb och stort överutbud arbetskraft kan systematiskt anställa nystartare, sparka dom när bidragstiden går ut och anställa en ny. Möjligheten att få ett riktigt jobb minskar till nära noll.

Men inte nog med det... minimikravet för nystartsjobb är ett års arbetslöshet. Det gäller att hålla sig borta från korta vick om man ska få en längre anställning. Ett kortare vick avbryter kvalificeringen till nystartsjobb, men inte nedräkningen till 65% ersättning... ett vick kan vara ekonomisk undergång. Det ska löna sig att arbeta sa några... Men hålla sig undan jobb går inte för sig... Fuskare ska jagas. Så det blir en katt och råtta lek där en del förhindras att kvala in i nystartsgruppen. De tvingas att konkurera mot den gruppen på minst sagt dåliga villkor och i värsta fall med en ersättning som det är omöjligt att leva på. Maximal lönenedpressning, maximal konkurans om arbetstillfällena är det tydliga målet. Kvinnor har oftare korta vick, och kommer att drabbas ändå hårdare... Men de ska ju bli pigor enligt regeringens planer så det är bara ett extra incitamentet, och en prisgaranti som present till brackorna.

Det är inget nytt. A-kassan har alltid gått ut på att arbetarna tvingas betala, och ersättningen sedan betalas ut efter statens godtycke och intresse. Redan Wibble började göra statens intresse liktydigt med arbetsgivarintresset då hon drev upp arbetslösheten i inflationsbekämpningens namn. Sossarna har sedan utan att skämmas fullföljt samma program med sänkta ersättningar och höjda sanktioner. Men nu tas det till nya och oanade höjder.

Borg och Littorin sa när idén lanserades att det ska ge jobb, men troligen inte förrän i slutet av mandatperioden. Men ersättningen sänker man gärna redan nu, fast man vet att de arbetslösa inte har jobb att söka. Det finns ingen orsak att tro någon omtanke om de svaga existerar i dessa hjärnor.

Inte för att sossarna har avhållit sig från hetsjakt på arbetslösa. Något som naturligtvis är meningslöst när arbetslösheten är hög - även om de lyckas piska en arbetslös att hitta ett jobb så är det alltid på bekostnad av att en annan arbetslös blir utan. Helt meningslöst, om man inte räknar syftet att försvaga arbetarklassens styrka på arbetsmarknaden såklart.

Statens hand är kall, hård och i maktens tjänst

Men... utvecklingen är föga överaskande. Det är lätt att se vad som lockar med en statlig a-kassa. Man kan tvinga alla att vara med och betala. Men i längden är staten alltid för maktelitens intressen, och när arbetarna inte hotar med uppror finns det ingen orsak att väga in deras intressen. Tyvärr lär det bli sämre innan det blir bättre... All heder till SAC Syndikalisterna som försökte mobilisera till en bred symbolisk strejk. Men LO sa nej med motiveringen "vi kan inte strejka mot ett parlamentariskt beslut"... inte ens en symbolisk strejk...

... Vi behöver en generalstrejk för tusan!

intressant?

Andra bloggar om: , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar