2009-05-17

Nödvärnsröst, (pp) och politisk kohandel.

Le domaine d'Anais har en suverän post om byråkrati. Hur idealet att vara en skicklig, effektiv och lojal byråkrat möjliggör de värsta övergrepp. Kombinera det med maktkorumption i toppskiktet och stark både uppvaktning och intressegemenskap med starka ekonomiska särintressen och vi vanliga människor bör bäva. Staten är en onde herre om den slipper lös - fråga de som upplevt DDR, latinamerikas juntor eller annan valfri diktatur.

Det är därför det är så viktigt att vi får välja politiker, så vi kan se till att de bevakar grundläggande frihet - att få säga vad vi vill, att få läsa vad vi vill, att få mötas hur vi vill, att få ha ett privatliv, att få röra oss hur vi vill, att få organisera oss hur vi vill etc - allt detta utan att registreras eller förföljas av staten. Det är politikernas absolut primära jobb i en demokrati - oavsätt färg. Sen ska de också styra i gemensamma angelägenheter efter övertygelse och valmanefest.

Men politiker korrumperas också av makten, de smälter också lätt in i maktens kultursvär. Därför de grundläggande friheterna en livsnödvändighet för en demokrati. Så att folk kan grandska staten, bilda opinion mot missförhållanden. Utan ett folkligt tryck kan ingen demokrati leva.

Demokratisk kris

Dagens politiker har glömt sitt primära uppdrag. De håller på driva igenom en övervakningsregim av fruktansvärda mått. Det handlar inte 'bara' om fildelning, det handlar inte ens 'bara' om internet. Det handlar om möjligheten att bilda opinion över huvud taget. Vem vågar läcka om missförhållanden om allt övervakas, vem vågar propagera för obekväma åsikter eller sprida obekväma fakta om allt registreras. Hur ska de som försöker kunna nå ut när ingen vågar lyssna, ingen vågar besöka hemsidor för att allt registreras. Vilket värde har rösträtten när det inte längre går att bilda opinion?

Aliansen

Aliansen är borta. Inget aliansparti utgör ett rumsrent demokratiskt alternativ. De har bl a:

  • Genomdrivit FRA-Lagen - kopplat all datakommunikation (telefonsamtal, bankärenden, privat epost, chatt, hemsidebesök mm) till en statlig stordator. Förra årets heta debatt och kompromissuppgörelse har inte lett till förbättringar. Nu kommer snart den nya versionen för godkännande. Sista chansen att stoppa eländet - en chans för något aliansparti att återvinna i alla fall lite trovärdighet - annars kopplas kablarna in i höst.
  • Genomdrivit Ipred i en extremt överimplementerad form som helt upphäver rättsäkerheten för alla internetanvändare. Ett ren utförsäljning av våra rättigheter till ett ekonomiskt särintresse.
  • Datalagringsderektivet kommer snart i form av 'teledatalagringen'. En massiv registrering av våran kommunikation.
  • polismetodutredningen föreslår att datat från 'teledatalagringen' ska vara tillgänglig för skitbrott - ifpi och antipiratbyrån vill ha fri tillgång för sina egna utpressningssyften.

Aliansen tjuvhåller på FRA 2.1, teledatalagringen över EU-valet och kommer troligen att försöka pressa igenom det i expressfart före sommaren. Vägra falskspelarna röster!

Socialdemokraterna

S har stött Ipred, Datalagringsderektivet är Bodström(s) skapelse. (s) är inte heller ett rumsrent demokratiskt alternativ.

V och MP

Både V och MP visar tydlig förståelse för sitt demokratiska uppdrag. De är dock lierade med (s) så det finns orsak till farhågor. De kan i alla fall betraktas som demokratiskt rumsrena.

Piratpartiet

Piratpartiet koncentrerar sig helt på de avgörande demokratifrågorna. En del ser det som en brist, att man inte vet vad man får i övriga frågor.

Men man vet aldrig vad man får i alla frågor. Politik är kohandel - faktum är att med övriga partier vet man inte vad man får i någon fråga - man vet aldrig vad som kohandlas bort. Många (c) väljare från förra valet kan intyga det. Med (pp) vet man vad som är deras frågor och vilka frågor som det kohandlas med. Inte heller där vet vi hur de kommer att prioritera mellan fildelningsfrågan och patentfrågan - det beror naturligtvis också på vad andra vill kompromissa om. Men vi vet att de grundläggande demokratifrågorna är nummer ett!

Invändningarna mot ett smalt program kunde haft relevans om inte det smala programmet varit av en så avgörande vikt

Nödvärnsröst

Det handlar inte om mindre än att rösta för eller emot demokrati.

Det handlar om förutsättningarna att över huvud taget driva andra frågor som miljöfrågor, klassfrågor, jämstäldhetsfrågor, ekonomiska frågor, flyktingfrågor etc.

Förutom att (pp) är tydligast i de avgörande frågorna så sänder en röst på (pp) också den tydligaste signalen till övriga partier. En signal att de måste börja ta sin demokratiska grunduppgift på allvar. En signal att de inte kan köra över vare sig opinionen eller (pp) för det kommer att kosta. Revolten är på gång och med din röst kanske den kan ske fredligt.

Rösta för demokrati i EU-Valet!

Referenser

Le domaine d'Anais: Byråkrati och sociologi Om byråkratins inneboende ondska, hur effektivitetsnormen upphäver det personliga ansvaret och skapar ett känslolöst monster. Detta gäller både myndighets- och företagsbyråkratier.

Henrik-Alexandersson.se: Det är nu det går att påverka! FRA 2.1 och teledatalagringen måste upp på agendan nu!

Henrik-Alexandersson.se: Teledatalagring för Dummies

Mark Klamberg: Polismetodutredningen föreslår en expansion av de ändamål och det område för vilket inhämtning av uppgifter om elektronisk kommunikation kan ske Data från datalagringsdirektivet ska få användas för skitbrott!

Intessant!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , .


Skadereducering (Blogge Bloggelito – regeringsblogg) Blogge som bäst - social och omvårdande. Lite tragiskt att man sällan kan länka vänsterbloggar när det gäller att bry sig om de mest utsatas situation, frihet och människovärde. Men V verkar vara det parti som ligger längst fram på området i alla fall.

1 kommentar:

  1. Jättebra skrivet.

    Att ha rätt till privatliv, kultur, informationsfrihet och personlig utveckling är inte bara en fantasi. Vår demokrati bygger på just detta. Det kallas grundlagar och är självaste spelreglerna för vår politiska verklighet. Om det finns någon gång då man ska säga Stopp, så är det när vår demokrati är under hot.

    Jag kommer med stolthet och trygghet rösta på piratpartiet så fort valstugorna öppnar.

    SvaraRadera