2009-05-02

1 maj och upphovsrätt

När den här bloggen startade så var den tänkt att handla om klasskamp och sexradikalism, med open source och nätfriheter som sidekick. Det har gravt gått åt pipan :-)

Det har varit få texter om klasskamp och de har mest varit teoretiska. Lite mer om sexradikalism medan kampen för grundläggande rättigheternätet ställt allt annat i skuggan. Det är inte mycket att säga om det, regeringens attack på nätfriheterna har varit det farligaste. Attackerna på välfärden har varit hemska men det är liksom inte lika akut farligt som attackerna på demokratins fundament.

Nu har här firats första maj i strålande sol, en trevlig tillställning. Roligast var nog raggarbilen som lyckades fastna mitt i demonstrationståget och ettrigt brände sina däck efter bästa förmåga ackompanjerat av ett tåg som skanderade "vägra raggarna bensin". Kul och lättsamt.

Ett diskussionsmöte med Lasse Ekstrand om medborgarlön (basinkomst) och vänsterns framtidsvisioner var intressant. Jag hör till de tämligen skeptiska men en sak var vi nog alla enig om och det var bristen på visioner. Välfärden är i kris och framför allt botten har gått ur, de som behöver bidrag utsätts för mikromanegment och moment 22 regler som ger dom noll frihet och noll möjlighet att skapa egna lösningar. Högern är här värre än vänstern men dagens vänster har inte mycket att skryta med - (s) pratar bara höjda tak kombinerat med mer villkor (!).

Det var också lite upphovsrättsprat privat. Ganska givande. Det finns en hel del djupt rotade uppfattningar där ute som var helt rätt för 20 år sedan men som idag hamnar galet. Man har sett kampen om upphovsrätt och ersättningar som kreatörens kamp mot industrin, de flesta har inte uppfattat att det nu främst är industrins kamp mot konsumenten, en kamp för dess existens eftersom den inte längre behövs. Lösningen är en direkt kommunikation mellan kreatör och publik.

Det är en sak att kräva att industrin betalar en del av sina intäkter till kreatörerna. En helt annan att säga till en undersköterska att de inte får tillgodogöra sig mer kultur än de kan betala för. Men de flesta verkar inte än ha uppfattat frågan så (än).

Som avslutning var det massor av musik. Bäst var damage med band avd. och the gift is a curse som uppstickare och som ni ser fortsätter det snart i Sandviken. Samtidigt igår gick Klassfesten så det var ett sabla spring. Fick med mig stout och svensk pop därifrån och det var helt ok.

Intessant!

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar