2009-05-18

Fler kvinnor i (pp) än i (fi)!

Det görs ett stormande stort väsen av (pp) sneda könsfördelning. Naturligtvis är det något för (pp) att fundera över - det finns många potentiella medlemmar och väljare man inte lyckats nå ut till!

När pratet slår över i att (pp) är 'grabbiga' och skrämmer bort kvinnor så vore det på plats med lite perspektiv.

Piratpartiet har nu ca 39665 män och 5717 kvinnor som medlemmar. Det är tveklöst en sned fördelning med det är ändå ca dubbelt så många kvinnor som hela fi:s medlemskår (enligt de uppgifter jag funnit - inte lika lätt att hitta fi:s medlemsiffror)!

Bortförklaringar

Det finns några uppenbara bortförklaringar. En är att vår kultur fostrar och kräver mer lojalitet av kvinnor - de kan därför tänkas vara mer benägna att stanna i sina partier och kritisera internt än att lättvindigt byta sympatier. Eftersom (pp) växt snabbt och framför allt stötvis i samband med 'skandaler' så kan det få stort genomslag.

Snedfördelningen verkar vara störst bland de yngsta - det kan bero på att kvinnor fostras mot det privata och måste kämpa mer för att komma ut med politiska ställningstaganden. Det kan också bero på att (mp) och (v) länge jobbat målriktat mot unga tjejer och de är de två partier där det finns minst skäl att byta till (pp). Kanske (fi) också är med och slåss om unga tjejer - har dålig koll på (fi) och var de står i integritetsfrågor - Tappade intresset för (fi) samma dag Tiina fick kasta in handuken.

Likväl

Likväl bör (pp) ta frågan på alvar - det finns röster och medlemmar att hämta och ev brister i partiets mediabild och självbild bör undersökas. Men det finns ingen orsak till panik. Troligen har inget annat parti i modern tid attraherat fler kvinnor på så kort tid än vad (pp) har lyckats med!

Intessant!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , .

2 kommentarer:

  1. Man kan väl i så fall säga likadant om alla andra partier? Moderaterna har mer kvinnor som medlemmar än Fi! Vad har det för betydelse? Det är det procentuella som räknas.

    SvaraRadera
  2. M har funnits långt längre än fi, medan pp har funnits kortare tid än fi. Med andra ord har pp på kortare tid organiserat fler kvinnor än vad fi organiserat medlemmar.

    Jag försöker inte hävda att man ska strunta i snedfördelningen - bara att den inte är orsak till panikreaktioner.

    Faktum är att kvinnor är mer negativ till FRA än vad män är - så det finns en outnyttjad potential för pp.

    SvaraRadera