2007-10-12

Femme-inism

Bejakande av det som traditionellt och ofta nedlåtande betraktats som kvinnligt, inte som norm, inte som förväntat utifrån fysiskt kön, men som ett fullvärdigt val!

Ett HORA.subcult.org manifest


Våga vara hora | Krossa hedersmoralen | Feminism | Femme-inism

Likhets/Särarts feminism

Särartsfeminismen hävdar att kvinnor och män är olika och är lämpade för olika uppgifter. Det feministiska i den är att man vill uppvärdera det man ser som kvinnligt. Problemet är att man bevarar och stärker könsnormerna på ett sätt som i praktiken blir direkt antifeministiskt. De patriarkala normerna som utifrån kön bestämmer och begränsar vad vi kan bli och göra inte bara bevaras utan stärks.

Likhetsfeminismen å andra sidan hävdar att vi är i stort sätt lika och ska ha samma möjligheter och rättigheter oavsett kön. Man försöker bekämpa och utplåna skillnaderna i rättigheter och möjligheter. Även om det är långt mer konstruktivt så finns ett problem att det som traditionellt ses som kvinnligt ofta får en offerstämpel och nedvärderas ytterligare.

Femme-inismen

Femme-inismen löser den paradoxen, försvarar det kvinnliga, det feminina, som val - inte som norm. Försvarar även, ja tom främst, de yttringar av feminitet som föraktas även av de patriarkala normerna. Tillåter att man leker med feminiteten och plockar de russinnen ur kakan man för stunden vill. På det sättet undviker man både att vara normbevarande och att vara nedvärderande mot det som är traditionellt kvinnligt.

Femme-inismen tar näring från slampor, femme-flator, transpersoner, horor, strippor utan att glömma behagliga omvårdande flickvänner. Men det sträcker sig även till fjolliga bögar, BDSM ug (både män och kvinnor) som spelar på feminitet... Ja alla yttringar av feminitet man kan tänka sig.

Femme-inismen dukar fram ett rikt och spretigt smörgårdsbord av feminina yttringar från olika kulturer och subkulturer som direkt motbevisar att någon given kulturs feminitet skulle vara lika med biologiskt faktum. Sedan blandar man och omformar dem i en smältdegel ur vilken var och en kan välja det de vill om de vill. Valfriheten bevaras och normerna mals ner i ett och samma slag.

Femme-inismen försvarar inte bara rätten att välja, vara och handla feminint på vilket sätt man vill, utan tar även kamp mot förtryck och för rättigheter i den situationen man valt - Där det förra är en förutsättning för det senare. På det sättet kan kampen nå dit den mest behövs, dit den traditionella feminismen bara når med förmanade pekpinnar och nedlåtande förmynderi.

För även om det mycket handlar om valfrihet och rätten att leka med identiteter och livstil så handlar det även om de mest utsatta, de som inte har råd att välja bort det de fina medelklassfeministerna väljer bort och föraktar.

Att även de mest utsatta ska ha rätt till sina egna val och rätt att föra sin egen kamp är inte helt nytt, det finns tex tydligt hos en pionjär som Emma Goldman, helt logiskt med hennes anarkistiska övertygelse. Det förekommer även i en del, paradoxalt nog inte all, anarkafeminism. Men totalt sett framstår det som en parantes i den feministiska kampen. Femme-inismen får därför ses som en viktig och vitaliserande influens inom feminismen.

Läs mer om femme-inismen av ULRIKA DAHL.

Köp the T-shirt!

HORA.SubCult.org

Intessant!

Andra bloggar om: , , , , ,


Våga vara hora | Krossa hedersmoralen | Feminism | Femme-inism

Ett HORA.subcult.org manifest

1 kommentar:

  1. reagerade på en sak i detta stycke;

    "Femme-inismen tar näring från slampor, femme-flator, transpersoner, horor, strippor utan att glömma behagliga omvårdande flickvänner. Men det sträcker sig även till fjolliga bögar, BDSM ug (både män och kvinnor) som spelar på feminitet... Ja alla yttringar av feminitet man kan tänka sig."

    varför skulle man inte kunna vara femme-inisr och DOMINANT inom BDSM? tycker ni inte själva att det är väldigt märkligt att i ett sexuellt sammanhang utgå från att den kvinnliga partnern (oavsett kön) är undergiven?

    SvaraRadera