2007-10-02

Feodal skråimunitet eller polisstat?

Utan tvekan har Trond Sefastsson synliggjort ett problem. Ska polisen kunna beslagta material som kan innehålla källuppgifter vid en brottsutredning mot en journalist? Naturligtvis vore det orimligt att journalister går helt immun mot rättsliga utredningar, SvD applåderar tingsrättens beslut att inte häva beslaget. och hävdar att den är viktig för journalistkårens trovärdighet, DN går ändå längre och fördömer TV4 för att sprida oriktiga uppgifter.

Men efter erfarenheterna från EU-toppmötet i Göteborg 2001, Datorbeslag och barnporrutspel mot Pirate Bay så går det knappast att hävda att svensk polis och åklagarväsen är helt främmande för att bedriva politiska kampanjer. Det är tydligt att de inte drar sig för att använda svepskäl till att uppnå politiska mål. Varför skulle det då vara otänkbart att de kan attackera en journalist med svepanklagelser för att komma åt obekväma källor (eller mer troligt passa på då tillfälle ges)?

Det är väldigt viktiga demokratiska principer på spel och SvD och DN verkar ta väl lätt på dessa. Kanske ska sådana beslag inte kunna beslutas av en åklagare, utan kräva en domstolsprövning i förskott (inte i efterskott som nu)? Å andra sidan dömde domstolar till exceptionella straff efter Göteborg 2001 för att "brotten var planerade för att störa demokratin"... När alla bråk startades av polisen?!? Planerade av demonstranterna? Så mycket tryggare blir det inte med en domstolsprövning, men förhoppningsvis lite i alla fall (åtalet mot 'sambandscentralen' sprack ju i alla fall).

Intessant!

Andra bloggar om: , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar