2010-01-30

Par – kanon eller katastrof?

Härligt hett sex utan en omvärld som stör? För vissa är en par-relation rena drömmen, men för många blir det snarare en snårig mardröm. Vad händer när okomplicerat blir superkomplicerat? RedLib reder ut all förvirring kring fenomenet ”par-relation”.

Ett par-förhållande kan vara oslagbart – en rejäl dos passion samtidigt som resten av världen med alla problem stängs ute.

Det är nog många som kan skriva under på att en par-relation inte är något som kan hålla för evigt, utan bara funkar under en viss tid. Även [om] par-förhållandet börjar som en oslagbar deal slutar det ofta i tårar eller bråk. Svartsjuka, dålig kommunikation och - det kanske allra vanligaste - att den ena partnerns känslor blir starkare än den andras är sådant som tyvärr kan göra en par-relation till allt annat än okomplicerat sex.

par är alltså från början en förkortning av konceptet sexuellt och känslomässigt exklusiv monogam relation - alltså en person och bara en person man har sex med. Man får inte ens ha sex med andra tid man ändå inte är tillsamans och man får inte känna kärlek för någon annan (hur styr man det som?). Men är det först en kompis, som man sedan börjar ha sex med? Eller är det någon man blir 'ihop' med för att man har sex? par-förhållanden kan givetvis ta sig olika former. [snip]

”Faran är att någon blir lidande”

Fina Barmark, barnmorska och sex-och relationsrådgivaren [snip] – vad kan du säga rent allmänt om att inte tillåta sex eller känslor mot andra?
– Att det mycket sällan kan hålla. Det uppstår alltid en ojämlikhet med tiden och på grund av exlusiviteten är den svår att göra något åt. Folk fastnar i destruktiva förhållanden.

Vad skulle du säga är farorna med ett par-förhållande?
– Att någon part blir lidande. Den som blir kär eller känslomässigt beroende av sin partner kommer i underläge och mår oftast inte bra.

Fördelarna?
– Egentligen inga. Det kan vara så att om man vill få sitt sexbehov tillfredsställt men inte träffar någon att ha öppet fritt sex med så är man åtminstone trygg med sin partner. Man vet och kan lita på att man är schyst mot varandra.

När börjar det bli destruktivt?
– När ena parten blir mer kär och/eller beroende av sin partner. Speciellt om ens partner förstår detta men ändå inte slutar att kräva exlusivitet. Då blir det ett destruktivt förhållande - man kan inte känna sig mer ensam än då man får för lite uppmärksamhet från partnern i en par-relation. Genom att man är förbjuden att söka sex och kärlek på annat håll kan man inte åtgärda situationen själv och det är väldigt lätt att fastna.

Finns det några varningstecken på när det är dags att avsluta?
– Om någon part känner sig kränkt, sårad eller ledsen. Beter sig partnern på sådant vis att man förstår att ens känslor inte är besvarade är det dags att avsluta exlusiviteten i relationen och om ens parner inte går med på det så avsluta hela förhållande.

KÄNNER DU IGEN DIG? Kommentera!

Intessant!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , .


Tack Johanna Sjödin och här finns det hemska orginalet.

1 kommentar:

  1. Alla slags förhållanden och relationer är farliga i så måtto att de kan leda till kärlek, besvikelse, ja rent av sorg.
    Om inga förhållanden inleds kan heller inga förhållanden spricka!
    Det gäller allt! Vänskap, KK, äktenskap.
    Det enda vettiga är att leva som erimit och avstå från all mänsklig kontakt!

    SvaraRadera