2010-01-14

Rehbinder raderad från Facebook - dags att ställa krav mot godtycket?

Det har hänt något mycket märkligt, och jag vet fortfarande inte varför. Hela mitt konto har blivit raderat av Facebook. Carl Johan Rehbinder finns plötsligt inte på Facebook längre. Över 900 vänner i nätverket, grupper, allt. Ingen förvarning, inga frågor, inga meddelanden. Det enda jag möter är en sida som säger att kontot är avaktiverat.

Min kära Jennies konto är också raderat. Och ett par grupper vi har startat – bl.a. intressegruppen Cirkus Eros.
Jag måste naturligtvis ta reda på varför innan jag tar till med storsläggan mot Facebook (det kan ju vara en hackerattack, eller ett misstag), men att det över huvud taget kan ske är naturligtvis helt vansinnigt.

Om du vet något om hur detta kan ha hänt, kommentera gärna här på bloggen.

I min pratposttest gnälde jag lite om regler mot 'obscenitet'. Hela begreppet obscen är kulturellt sanktionerade fördommar mot vissa 'avvikelser'. Det fins ingen tydlig substans, bara ett diffust OK till gruppmobbing på samhällsskala..

Nu har jag aldrig använt ansiktsboken och inte läst just deras villkor. Men det är över lag behövligt med en 'rörelse' som kräver tydligare och konkretare villkor, en transparent process i tolkningen av dom och vissa grundrättigheter som rätt att bli varnad och rätt att få med sig sin data.

Visst jag vet att alla bör ta backupp men hur lätt är det att ta regelbunden backupp av sociala media, i synerhet när de är generellt fientlig till sitescraping. Dessutom blir själva backupplösningarna i ökande grad även dom extärna sajter.

Ett annat vanligt problem är kommersiell / ickekommersiell. De flesta sajter tillåter bara ickekommersiellt bruk, för de vill kunna tjäna extra på premiumtjänster till kommersiellt bruk.

Problemet ät ju att den gränsen håller på att suddas ut. Det är möjligen bristen i pp:s upphovsrättsprogram också. Hur ser man på någon som bloggar bla om sex men också säljer kurser och terapi inom sexualitetens område. Hur ser man på en blogg med en donationsknapp, en blogg med reklam.

Gränsen är inte lika enkel som när patron ägde verket och alla andra var anställda. Detta är också ett problem för myndigheter. Det var en viss uppståndelse över att en bloggare som på grund av bloggandet hotades att stängas av från a-kassa förut. Men det är dessvärre inte något hutlöst idag. Regleringen av arbetslösa ligger på ungefär den nivån.

Många som är inne och springer i ekorrhjulet är irriterade på passiva arbetslösa som lever på bidrag. Men faktum är att arbetslösa tvingas till passivitet, och varje förändring som sagts ha motsatt syfte har än så länge bara gjort det värre.

För att grundproblemet som man vägrar ta i är att nästan all verksamhet som på sikt kan leda till en försörjningsmöjlighet räknas som 'företagande' på ett eller annat sätt idag. Utbildning räknas som ett hinder att ta jobb. Inget går att göra.

Villkorsfällan har redan slagit bakut totalt vad gäller arbetslösa. I grunden riskerar vi att få samma problem på nätet och dess olika tjänster.

Båda ställena behöver en rensning i irrelevanta villkor och en nyansering i synen på kommersiellt / ickekommersiellt. Samt en mer genomskinlig och säker tillämpning av reglerna.

Det händer inte förrän vi, många av oss, börjar kräva det.

Posted via web from redlib's posterous

Intessant!

Läs även andra bloggares åsikter om Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , .


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar