2009-06-24

Välfärden dödsdömd med sådana råd.

Inga visioner alls syns i Per Borgs tankar. Han styr mot framtiden med blicken fast förankrad i det förflutna.

Öka arbetskraftsutbudet!?!?

Per Borg tänker sig att skatteintäkterna ska öka genom höjd pensionsålder. Det hjälper dock inget att öka arbetskraftutbudet då det är arbetskraftefterfrågan som saknas, och ett långsiktigt växande problem. Den totala dumheten delar han med en annan Borg som plågar vår ekonomi.

Tekniskt paradigmskifte

Vi går just nu igenom historiens största teknikframsteg - där produktionsmedlen kommer att producera sig själv. En explosion i produktivitet och ett närmast raderande av arbetskraftsefterfrågan. Nej, tjänstesektorn är inget svar. De flesta tjänster kommer att automatiseras också.

Det jobb som återstår är forskning, design och konstruktion - verksamheter som skapar information. Verksamheter som är effektivast i öppet fritt samarbete med alla andra. Verksamheter där det är svårt att ta direkt betalt. Det är först när någon använder informationen som nytta uppstår. Eftersom information redan genomgått den tekniska revolutionen (automatisk och fri kopiering och distribution) så är information gratis, svår att ta betalt för och nära nog omöjlig att stoppa.

Kopplingen mellan arbete och nytta upplöses, därmed även det marknadsmässiga sambandet mellan arbete och inkomst.

Vad ska vara basen för inkomst, vad ska vara basen för skatt?

Vad ska vara basen för inkomst? vad ska vara basen för skatt? Det är de två frågorna som vi bör fundera på inför framtiden. Att tro skatteintäkter kan skapas genom att öka utbudet på arbetskraft är så helt vilse man kan vara!

På kort sikt

På kort sikt kan mycket uppnås genom att få ett slut på de senaste snart 20 årens vansinne inom arbetsmarknadspolitiken.

Sluta skära ner på ersättningar (i synnerhet bastryggheten), sluta ställa absurda villkår, sluta ha 'bortre parenteser' som leder till rädsla för utslagning.

Avskaffa alla villkor som förhindrar att arbetslösa utbildar sig eller startar egna verksamheter. Uppmuntra istället det med bibehållen trygghet.

Politiken att straffa arbetslösa och piska fram ett maximalt överutbud av arbetsökande må ha sänkt efterfrågan och bromsat inflation initialt. Men på sikt leder det bara till sämre löner, sämre arbetsvillkor, mer (och ibland tom oavlönad) övertid, mer arbetslöshet, mer utslagning och mer sjukdom. Den sänkta efterfrågan äts snart upp av sänkt utbud. Måhända leder det till större vinster i privata företag men det är en dyr lyx att betala för en massarbetslöshet och samtidigt inte låta de arbetslösa göra nått vettigt, varken utbilda sig eller försöka starta ny verksamhet. Det leder, trotts massarbetslöshet, till brist på kvalificerad arbetskraft och ett underutbud av tjänster och varor.

Denna idiotpolitik har förts av både borgare och sossar i snart 20 år, och är det största ekomomiska vanstyret under perioden. Stolpskottet Anders Borg tror han kan fixa det med mer av samma totalt misslyckade medicin. Det har naturligtvis gått åt pipan.

Men inte långsiktigt

Att fixa arbetsmarknadspolitiken så de arbetslösa själv kan bestämma hur de ska tackla sin situation med bibehållen ersättning - om det sen är utbildning eller att starta egna verksamheter spelar mindre roll. Det skulle kunna vara en lösning på kort sikt men på lång sikt är arbetskraftefterfrågan kroniskt minskande. Det finns inte skuggan av en chans till något annat. När 'allt' blir automatiskt så blir det mindre arbete.

Det är något som vi borde ha börjat förhålla oss till för länge sedan - nu är det snart akut! Naturligtvis sänker automatiseringen även många kostnaderna för välfärden - men frågan kvarstår - vad ska utgöra den framtida basen för vår gemensam ekonomi och vår individuella inkomst?

Några andra bloggar om detta: Sidvind och Peter Andersson.

Intessant!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , .

3 kommentarer:

  1. Sahlin vill att pensionärerna ska jobba mer och längre, för att rädda välfärden. Vad säger du om det Röd Libertarian?

    SvaraRadera
  2. Det är idiotiskt... båda blocken är lika idiotiska :-/

    SvaraRadera
  3. Pensionärerna ska jobba längre så att inte vi ungdomar kommer in på arbetsmarknaden - det vore ju förfärligt :-o och sen gnäller de om "gratisgenerationen"...

    SvaraRadera