2009-06-08

GALENSKAP! Tingsrätten anser INTE Pirate Bay domaren jävig!

Tingsrätten har yttrat sig i utredningen tpb domarens jäv - Dom anser att det inte är jäv och att det är viktigt att domare förkovrar sig!!!

Det var en gång

Det var en gång så att kopiering krävde dyr utrustning. Det var under dessa förutsättningar dagen upphovsrätt växte fram. För att upphovsmännen inte kunde kopiera själv, för att andra kunde tjäna stora pengar på att kopiera deras verk, för att skydda små utgivare från stora, för att garantera det fria ordet. Det växte fram föreningar som lobbade för starkare och internationellt 'harmonisera' upphovsrätt. De föreningarna samlad upphovsmän, förlag, jurister... hela industrigrenen inklusive berörda myndighetspersoner. Det är lite unken korporativism men så länge man sysslade med interna konflikter eller fall då det enda kontroversiella kunde vara bevisningen så funkade det skaplig.

Nu är det anorlunda

Nu krävs ingen dyr utrustning för att kopiera - Tvärt om: Det är en integrerad funktion i den vardagsteknik vi alla använder för att kommunicera. Med dagens teknik är all kommunikation automatiskt kopiering. Alla kan sprida sina verk själv. Ingen kan tjäna stora pengar på kopiering. Upphovsmännen behöver inte skydd för att kunna sprida sina verk, och därmed behövs det inte för yttrandefriheten heller. Det finns inga orättvisa vinstmöjligheter som de rättmätligen bör få del av. Följaktligen finns det en politisk strömning att avskaffa eller minska upphovsrätten kraftigt.

De gamla upphovsrättsorganisationerna strävar istället efter att utöka upphovsrätten. De strävar efter att uppräthålla den trånga sektor kopiering inte längre är för att på så sätt uppräthålla de anslutna särintressenas möjligheter att tjäna stora pengar. De är politiska kamporganisationer för mer långtgående upphovsrätt, för mer befogenheter att uppräthålla den och för en hårdare rättspraxis för att tvinga den i effekt.

tpb domen

Tpb domen är politisk just i och med att den berör denna konflikt mellan de som vill reformera (eller avskaffa) upphovsrätten och de som vill expandera den. Om det inte är jäv att en domare är med i organisationer som är direkt drivande i en politisk konflikt som genomsyrar målet... Då finns det inget som är jäv!

Att sedan den ena parten (föga överaskande - de är ju också del i den politiska konflikten) är med i samma föreningar gör inte saken bättre - men det är inte det som är det alvarliga.

Hovrätten bör inte bara förklara domaren jävig - De bör förklara tingsrätten inkompetent!

Mer om Pirate Bay domen

Intessant!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar