2008-06-10

Metoden är felet på FRA-lagen

Problemet med FRA lagen är inte i första hand vad man ska lyssna på eller vem som ska bestämma det utan hur man lyssnar, den infrastruktur man bygger. Man leder praktiskt taget all trafik till en hemlig bunker och superdator. Det berövar det övriga samhället all insyn i vad som sedan händer. Och det handlar inte bara om vad som kommer att hända den första januari 2009, det handlar om vad som händer 2010, 2015, 2029 etc.

Lögnen om teknikneutralitet

Det handlar inte alls om att kompensera för teknisk utveckling. Möjligheten att i detalj avlyssna och kartlägga alla medborgares steg i minsta detalj har aldrig funnits tidigare. Det kommer att skapas med denna övervakning. Garantierna att 'vanligt folk' inte ska avlyssnas betyder inget när man bygger ett system som kan avlyssna alla. Varför bygger man ett sådant system om syftet är något annat?

Om man vill kunna avlyssna brottslingar så bygger man inte in mikrofoner och kameror i alla hem, lokaler och offentliga plattser, som sedan kan aktiveras när som helst utan någon insyn. Nej, man ger rätt att instalera mikrofoner och kameror om, när och där det finns en berättigad misstanke.

Behövs övervakning så gör det rätt

Ge en myndighet rätt att med domstolsutslag begära in kopior av trafiken till/från vissa angivna IP-nr, men se till att varje ISP måste aktivera den - ge ingen myndighet rätt att automatiskt kunna koppla in avlyssning. Ålägg varje berörd ISP att ofentliggöra omfattningen av avlyssningen, ålägg varje myndighet att senat 10 år senare medela de avlyssnade om vad som avlyssnats, hur mycket och grundat på vilken misstanke. Det är viktigt att samhället kan se omfattningen på avlyssningen - Det är viktigt att samhället kan se om den ökar drastiskt, det är viktigt att samhället kan reagera på sånt.

Vad har man egentligen för syfte med att skapa ett system där avlyssningen kan växa obegränsat utan att någon utomstående kan reagera eller ens märka det. Kan det finnas något gott syfte med det?

ASA

Hur det än går i den här omröstningen måste vi ta oss samman och skydda oss. Vi måste göra säker kommunikation till det normala. Vi måste kryptera det mesta och framför allt anonymisera vår kommunikation. Tekniken har skapat möjligheter som vi inte vill att någon ska kunna utnyttja, allra minst staten. Vi måste se till att utveckla tekniken så dessa nya möjligheter inte finns - för uppenbarligen kan vi inte lita på att politiker inte försöker missbruka dom.

Det har kommit lite info på ASA.SubCult.org nu, bla om GPG/PGP, OTR, en poster (skriv ut själv) och tröjor (köp) för propaganda. Mycket mer ska komma, framför allt har den viktiga anonymitetsbiten inte berörts mycket än.

Blogorkan?

Det är i alla fall berättigad bloggstorm om FRA nu, jag hinner inte ens läsa allt! Detta är ett haltande men gott urval. Onsdag har gämfört vad partier lovat mot vad de gör, även i difformat! Falkvinge har något bra och Oscar Swartz. Ghaa... Kolla 'fra' länken nedan!

Intessant!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,


För övrigt anser jag alla borde gå med i alfa-testningen av micro peer publishing!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar