2008-11-06

Rösta Pirat för frihet & demokrati!

Jag var en av de 34 918 som röstade på Piratpartiet 2006!

Inte partist

Jag är inte med i piratpartiet. Om jag skulle varit tvungen att rösta för aliansens a-kasseslakt och sjukvårdsrasism, om jag skulle bli tvungen att rösta för skärpt horhat som lär följa som posten på Asks beställningsutredning så skulle jag få Federlyångest i kubik - Fast på riktigt.

Jag tror mer på att jobba utanför parlamentet, genom att bilda opinion och framför allt genom konkret motstånd som förskjuter maktbalansen i samhället. På internet, på gator, på arbetsplattser.

Värt att rösta

Även om man ser den viktigaste politiska arenan utanför riksdagen så kan det vara värt att rösta. Demokratin är värd att försvara - en ren diktatur är mycket värre. Att rösta på det mindre dåliga alternativet är värdefullt. I synnerhet i tider då demokratin är hotad. Där är vi idag - Övervakningen drivs så långt att demokratin i grunden är hotad, det tummas på rättsäkerheten. Kapitalstarka särintressen får allt starkare inflytande och nu även polisiära befogenheter. Det är, trotts en tydlig polarisering i retorik, bara nyansskillnader mellan blocken - Vi vet var Bodström står!

Bara Piratpartiet

Det är bara Piratpartiet som har en rak och tydlig linje vad gäller de grundläggande demokratifrågorna - Integritet, kommunikationsfrihet, medelarskydd, budbärarimunitet, rättsäkerhet. De är också ensam om att ha en gedigen förståelse för informationsamhället - dess möjligheter och förutsättningar. De behövs både i EU och riksdagen för att bekämpa de angrepp som kommer både från kapitalstark lobby och politiker som glömt demokratins grundförutsättningar.

Demokratiproblemet är större

1949 avkriminaliserades homosexualitet i Sverige. Fördomarna mot homosexuella höll då forfarande ett massivt grepp om samhället och säkert även politikerna. Men de demokratiska idéerna var levande. En förståelse för att folket skulle styra politiken, politiken skulle inte styra folket utan bara sköta gemensamma angelägenheter på folkets uppdrag. Man förstod att folkets frihet var en förutsättning för demokratins långsiktiga överlevnad - Vissa saker ska staten bara inte bestämma. Både socialister (nja, de finns inte längre i riksdagen) och liberaler av i dag har tappat den förståelsen. Man ser sig som åsiktsmaskiner som om man är vald får bestäma hur man vill om vad som helst. De har alla blivit konservativa men på ett godtyckligt vis istället för traditionsbundet.

Detta ligger utom Piratpartiets program, men (pp) är en rörelse med levande demokratidiskussion och vårat största hopp om att snabbt föra upp demokrati och frihetsfrågor i samhället.

Fåfråge parti

Piratpartiet driver några få frågor. Man lämnar övrigt öppet till eventuella samarbetspartners. Man tänker välja samarbetspartner efter vilket stöd man får för de egna frågorna. Det är naturligtvis lite jobbigt. Alla partier gör lika men utan att deklarera vilka frågor som är viktigast - däremot har man ett hum om vilka de tänker samarbeta med. Det här är både en svaghet och styrka med (pp). Det som avgör är att man valt ut de absolut viktigaste frågorna, har rätt i dessa i en tid då de är avgörande för demokratins framtid. Detta är slaget vi måste vinna nu - den övriga kampen kan vänta. Eller vänta föresten - den kan och ska naturligtvis föras vidare ute i samhället - Den viktigaste politiska arenan.

Rösta på Piratpartiet

Det finns inte mycket alternativ. De enda partier som någorlunda trovärdigt tagit till sig av frågorna är (mp) och (v), men de är allierade med Bodström(s) parti. Rösta på (pp)! Om du inte tycker dig kunna finns bara två till acceptabla, men avsevärt osäkrare, alternativ.

En dag försent men kanske Intessant!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , .


För övrigt anser jag alla borde gå med i alfa-testningen av micro peer publishing!

3 kommentarer:

  1. Tack för det här inlägget, härlig nställning *tycka om*

    Ur min blogg:Piratpartiet: Ett oansvarigt val?

    SvaraRadera
  2. Om man finner demokratifrågor intressanta och fåfrågepartiet nödvändiga men otillräckliga så kan kanske ett direktdemokratiskt parti vara det man söker.

    Förutom att vara i den verkliga frontlinjen vad det gäller demokratisk utveckling så är ett direktdemokratiskt parti också lösningen på fåfrågepartiernas otillräcklighet, åtminstone om partiet i fråga använder representativ direktdemokrati. Då kan man rösta på fåfrågepartier i de få frågorna och på ett mainstream-parti i mainstream-frågorna. Det bästa ur två världar.

    SvaraRadera
  3. Vi har förresten en ganska intressant debatt om kompromisser i en direktdemokrati pågående på vårt debattforum. Om du är intresserad av demokratifrågor så skulle uppskattas mycket om du ville delta i den.

    Debattforumet finns på www.direktdemokraterna.se och debatten om kompromisser finns i delforum Direktdemokrati. Det krävs inloggning för att läsa och skriva där men det är en ganska enkel procedur.

    SvaraRadera