2007-05-26

IKEA arbetarfientligt!

Idag delas flygblad ut vid fler IKEA varuhus. Bra. Upp till kamp! Lite bakgrund är:

Största möjliga tystnad…

Det påstås ibland att IKEA är landets bästa arbetsgivare. Vi som arbetar på företaget upplever något annat. På IKEAs distributionscentral i Torsvik utanför Jönköping har ledningen länge försökt pressa maximal vinst ur sina anställda. Genom ett nytt schema där arbetarna får minskad fritid, tvingas arbeta helg och inte hinner vila upp sig ska IKEA kunna skära ner på lönekostnaderna. Samtidigt regleras arbetstiden hårdare och alla avbrott och andhämtningspauser tas bort för att driva varje anställd till att utföra mer arbete. Detta i ett arbete som redan idag är fysiskt tungt, slitsamt och ofta farligt.

För att den här verkligheten inte ska krocka med mediebilden av IKEA krävs det en omfattande tystnad. En tystnad både på IKEAs arbetsplatser och utåt. Internt talas det om att vi ska få gehör för vår uppfattning och att IKEA ska kompromissa. I realiteten väljer arbetsledningen att strunta i avvikande uppfattningar eller tysta kritik med hjälp av hård social kontroll. För att garantera lydnad får alla med arbetsledande funktion gå hemliga kurser vars innehåll de måste lova att vara tysta om ute på arbetsgolvet. I massmedia granskas inte företaget utan istället hyllas Kamprads ”entreprenörsanda” och IKEA framställs okritiskt som en bra arbetsgivare.

Vi i SAC – Syndikalisternas sektion på arbetsplatsen försöker försvara våra medlemmars arbetsmiljö och hälsa, men våra fackliga rättigheter ignoreras av företaget. Bland annat vägrar IKEA oss att sätta upp anslagstavlor för facklig information. Budskapet är att inte ett ljud får störa tystnaden.

IKEA-sektionen av SAC


Detta Nämns även av Petter.

Intressant!

Andra bloggar om: , , ,

2 kommentarer:

  1. Ja, det är sant. IKEA har köpt in sig i HTF:s styrelse. Den fackliga klubben är på låtsas.

    Kritik kallas av facket, hör och häpna, för "agitation"!

    Tystnaden är total.

    SvaraRadera
  2. "Hemliga kurser" verkar spännande. Vad får man lära sig där?

    SvaraRadera