2008-02-09

Modebloggar och horor.

Svensson är en intressant bloggare, sympatiskt vänster om än kanske lite för aktoritär för min smak. Men så är jag också en ganska extremt vänsteranarkist, och Svensson är inte låst som tyvärr är vanligt bland många. Utan verkar öppen för att argumentera och vågar prova udda resonemang. Posten Modebloggarna - är de ett problem? är värd kommentarer.

Att behaga män

Svensson hittar en parallell mellan modebloggare och horor i en strävan att behaga män, något som han ser som en del av patriarkatet. Det saknar inte helt poäng, men är en överförenkling som leder helt fel. Svensson konstaterar också att det inte behöver vara fel i sig i sig att vilja behaga, men sätter det ändå direkt i samband med könsroller.

Men att vilja behaga är mer primärt än så. Om man läser sexarbetares bloggar ser man att deras kunder ofta är väl så måna om den prostituerades njutning som sin egen. En del betalar för att endast få tillfredställa den prostituerade. Det är inte så konstigt som det låter. Sina egna behov kan man lätt fixa med högerhanden, men behovet att behaga andra kan man inte lösa själv. Behovet att behaga handlar dels om att känna uppskattning och social acceptans, men är dessutom ett primärt behov hos både män och kvinnor, och det är något väldigt gott.

Horan och madonnan

De i sammanhanget relevanta könsrollerna är tre, de kan kännas hopplöst föråldrade men lever tyvärr allt för mycket:

  • Att manens värde är primärt och kvinnans sekundärt. Manen bedöms efter egna bedrifter, medan kvinnan bedöms och får värde efter 'sin' mans värde. Det gör 'erövrandet' (som ska ske genom att göra sig attraktiv och värdig nog att locka, inte genom aktivt raggande) av en man med hög status viktigt för kvinnor, och att uppnå egna mål underordnat.
  • En kvinna ska inte ha en egen sexualitet. Den är till för den rätta, den som ska ge dom status enligt ett. De ska inte själv söka eller agera för mycket.
  • En kvinna som bryter mot två förlorar allt värde. Inte tänkabar som partner åt en ärbar man och utan eget värde. Det är en fallen kvinna som man inte behöver lyssna på eller bry sig om, men kan göra vad man vill med henne. Men det är dock ett privilegium för högstatusmän att göra vad man vill med hororna.

Det är i all essens hora-madonna normen. Det gör att som sekundär effekt att kvinnor gör allt för att behaga och erövra den 'rätte'. Det är helt falskt att kvinnor ska behaga män i allmänhet, de ska behaga högstatus män, och dissa lågstatus män. Det är inte ett normsystem för att garantera män rätt till kvinnor, det ett normsystem för att garanter att lydiga män som underordnar sig rådan makt/status system får kvinnor och de som inte lyder blir utan. Det var en integrerad del i det feodala systemet. Idag är strukturerna otydliga. Vad är hög status idag? Den åldersaparthed vi lever i tvingar varje generation att söka svaret själv, och det förändras får varje steg in i vuxensamhället. Inget tydligt svar finns, kvinnor slits mellan ett 'krav' att erövra den rätta för att få status och då måste de ge till den, och behaga den som aspirerar på att vara den rätta. Samtidigt måste de akta sig att ge för mycket till för många. Summa sumarium är handlingsutrymmet negativt - förbannad om du gör, förbannad om du låter bli. ångest är en ständig följeslagare.

Modebloggar

Det är ur det perspektivet modebloggar ska ses. Intresser för att vara rätt, hippt klädd och inne handlar om att positionera sig för att erövra den rätte, att erövra status. Avskyn mot horor handlar om att inte falla över gränsen, hålla en distans mot det förbjudna. Den berörda bloggens, utan tvekan hutlösa osmakligheter, ska ses i det ljuset. Det är inte ett bevis på ungdomens förfall, det är ett bevis på hur stort inflytande ovanstående tre punkter fortfarande har. Jag tycker faktiskt det kan ursäktas med att de är typ 16... men de ska naturligtvis för den skull inte stå oemotsagda! Men de har de inte heller gjort.

Horor

Horor är en helt annan pryl. De bryter helt fräckt mot punkt tre, och kräver ändå respekt. Det har horor alltid gjort. På det sättet har de angripit grundbullten i normsystemet, att fallna kvinnor saknar värde. Men deras motstånd har mött förakt och aldrig fått respekt och solidaritet från övriga samhället. Det är dags att sluta med det, att ge horor den solidaritet vi visar varandra i övrigt innom vänstern. Att konkret visa att kvinnor förtjänar respekt hur än de väljer att leva ut och använda sin sexualitet. Hur ska vi annars trovärdigt kunna säga till modebloggare att de har fel i sitt äckel för horor. Hur ska vi annars trovärdigt kunna hävda att de inte behöver mäta sitt värde efter hur attraktiv de gör sig för högstatusmän?

Intessant!

Andra bloggar om: , , , , ,

2 kommentarer:

  1. Intressant skrivet men jag måste kommentera på en punkt: "Att konkret visa att kvinnor förtjänar respekt hur än de väljer att leva ut och använda sin sexualitet." Många horor väljer inte att vara horor. Prostitution är en industri och i många länder tvingas flickor, kvinnor och även pojkar in i detta av någon som tjänar stora pengar på det. Att läsa en blogg skriven av en som valt att prostituera sig är inte lika med att det är så för alla som säljer sin kropp.

    SvaraRadera
  2. Det är en helt annan fråga. Våldtäckt är redan förbjudet, med eller utan medhjälp. Frihetsberövande är redan förbjudet. Hot och misshandel är förbjudet.

    Det har inget att göra med dom som frivilligt säljer (eller för den delen köper) sexuella tjänster. Sin kropp är det ingen som säljer, och de fall du pratar om är det inte dom själv som säljer heller. Där är det någon annan som säljer tillgång att begå övergrepp mot en fånge. Vidrigt fel på alla sätt man kan tänka sig.

    SvaraRadera