2009-12-01

Sveriges demokrati är dödsdömd

Sveriges demokrati är dödsdömd. Fredrik Reinfeldt uttalade dödsdomen. Scaber Nestor har en lista på nämdemännen som röstade för dödsdomen. Svensk demokrati sitter redan fjättrad i elektriska stolen och idag kopplas kablarna in. Sakta sugs livet ur demokratin och vi vet inte när det är försent. Än sprattlar demokratin i sina fjättrar - döden kan inträffa om tre månader, tre år, trettio år, nittio år... Ingen vet. Det vi vet är att domen är uttalad och att idag kopplades kablarna in till FRA.

Allt mer av våra liv levs via nätet. Varenda affär, allt vårt småprat, alla våra kontakter, alla våra diskussioner, allt vårt läsande, lyssnande och tittande. De sker till stor del på nätet.

Den som kan tillgodose sig en stor del av denna information får en aldrig tidigare möjlighet att övervaka, avlyssna och registrera. Datortekniken gör det enkelt att registrera allas kontakter med alla, allas läsvanor. Genom att analysera vad folk läser och tittar på, vilka sajter de besöker och vilka sidor de läser på sajterna kan de registrera sympatisörer till rörelser innan de tagit kontakt med rörelsen själv. De kan registrera nya idestömningar innan de ens har formats i någon formell form.

Därför blir det farligt att läsa saker - en del kommer att låta bli att läsa ej etablerade källor. Även en kontroversiell artikel i en etablerad tidning kan vara farlig. Eftersom de kan spåra kontakter blir det farligt att blott chatta med någon 'avvikande'. Efter som de kan spåra var vi är kan det vara farligt att mötas AFK, det kan vara farligt att besöka miljöer där det finns många avvikande, besöka kontroversiella konstutställningar, seminarier...

Det skrämmer många från att yttra sig, från att engagera sig, från att varna om att myndigheter eller annan verksamhet håller på att urarta. Genomslaget för de som vågar minskar när många inte vågar läsa det dom säger.

Vilken nytta gör yttrandefrihet om ingen våga lyssna?

Vilken nytta gör rösträtt om det inte går att bilda opinion?

Omutliga krav

Det ställer en del omutliga krav på samhället. Krav som absolut måste uppfyllas för en livkraftig demokrati ska kunna existera. Krav där kompromissutrymmet är noll. Det är på sikt ingen gråskala möjlig - det är antingen diktatur eller demokrati.

Ingen får ha en komplett bild av kommunikationen. Vi måste se till att ingen, vare sig myndigheter eller privata aktörer, har en komplett bild av hela eller ens stora delar av kommunikationen.

Flera parter måste alltid behöva agera. Om någon myndighet ska tillgodogöra sig information så måste det involvera flera parter - en myndighet får aldrig ha möjlighet att själv tillgodogöra sig mer. För den digitala avlyssningen är omärkbar och har inga naturliga begränsningar.

Vi måste få statistik från fler källor. Alla aktörer som tillgodoser sig information eller tillhandahåller information till övervakningsaktörer måste åläggas att fortlöpande publicera statistik på omfattningen. Eftersom avlyssningen är osynlig måste vi ha information för att det öppna samhället ska kunna reagera på ökad övervakning, och vi måste ha information från flera håll för att kunna jämföra eftersom ingen annan kontroll är möjlig.

Vi måste ha rätt till anonym kommunikation. För att garantera att ingen tystas, för att garantera att folk vågar läsa även kontroversiell information så måste vi ha rätt att publicera och tillgodogöra oss information anonymt. Det kan aldrig ersätta en öppen debatt men det är en nödvändig garant för en öppen debatt.

Vi måste har rätt till privat krypterad kommunikation. Eftersom ev avlyssning är osynlig och kan komma från oräkneliga aktörer så måste vi kunna skydda den kommunikation vi vill skydda.

FRA bryter mot de tre första

FRA är en svart låda där en ofantligt stor del av kommunikationen leds in. Det öppna samhället har ingen insyn i vad som sedan sker och dålig insyn i exakt hur mycket som leds dit. Ingen kan reagera på förändringar eller drastiska ökningar av verksamheten.

Bestämmelser om vad FRA får göra med informationen har ingen betydelse eftersom ingen kan se vad de gör med informationen. Det räcker troligen med en handfull personer på FRA för att åstadkomma en massiv kartläggning.

FRA bryter mot tre av fem krav som vart och ett omutligen inte får brytas mot för en livskraftig demokrati. Idag, den 1 december 2009, kopplas kablarna in - Det är allvar nu, det är en fråga på liv och död.

Galna politiker

De politiker som genomfört detta, som endast kan prata om ballans men helt saknar förmåga att förstå vad det kräver har mer i sin låda. Datalagringsdirektiv, ACTA, det finns massor av fler förslag som kommer att påskynda demokratins död. De måste bytas ut, folk måste få reda på allvaret i situationen.

Varna om vad som sker

Varna för vad som sker. Skapa och använd alla möjliga system för att undgå övervakning och garantera privat och anonym kommunikation. Protestera samtidigt öppet (om du törs) via alla kanaler i din makt.

Framför allt, rösta på Piratpartiet 2010! Har vi tur lever fortfarande demokratin då, har vi tur kan den fortfarande räddas.

I sig själv kan (mp) och (v) vara drägliga alternativ. Men de är i allierade med (s) och det är nästan lika illa som alliansen. Med största sannolikhet blir Bodström justitieminister och han är nästan ensam ansvarig för datalagringsdirektivet och en helt hämningslös övervakningsivrare.

Det är allvar nu!

Glöm inte vad som står på spel. Tyvärr tar jag inte på något sätt till för stora ord i denna bloggpost.

Intessant!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar