2009-12-17

skjut en snut

Appropå köpenhamn

... Jo. Detta är aningen känslosamt. Men har man sett polishästar våldsamt rida rakt in i en folksamlingen medan kedjor av kravallsnutar matar på med sköldar och batonger från andra hållet och snuthundar tuggar på folk som inte har någonstans att ta vägen från det tredje hållet....

Har man sett ett gäng snutar skrika kommunisthora till gråtande tolvåriga flickor och med skrockande flin lova dom grundlig kroppsvissitering så blir man aningen förbannad när man ser samma skit vevas upp igen.

Fan ta dom

Att låta folk sitta 5 timmar med bakbundna händer, hårt strappade med tunna plaststrapps, i fem graders kyla. Att vägra dom toalettbesök, att trackassera de som kissar på sig, att låta de som svimmar av bara ligga kvar (det är inget under att folk regelbundet dör av polisens behandling). Att sedan flytta dom till ett betongolv och låta dom sitta i fler timmar, flytta dom till burar... allt godtyckligt, alltid samma godtycke.

Lymellagen

Lymmelagen är naturligtvis åt helvete. Den är inte tänkbar i någon demokrati. Men samtidigt är det på något sätt värre att svenskt polispraxis övverträffar den helt utan lagstöd - och ändå blir aldrig någon ställd till svars.

Vi behöver en demokratirörelse nu!

Varje land kan mobilisera tusentals rena fascister inom sina poliskårer. Detta avskum måste sparkas ut och ställas inför rätta. Att ge snuten mer befogenhet när de inte klarar att hantera dom de har är inte lösningen. Det måste till mer restriktioner för poliser och tydligare skydd för medborgare.

Stockholmsprogrammet fastslår att vi ska få säkerhetstjänst och övervakning på EU-nivå. Tiden börjar rinna ur timglaset för den Europeiska demokratin.

Ickevåld

Naturligtvis är jag för ickevåld så länge som möjligt. Jag är rörd och stolt över hur väl aktivister över lag lyckas upprätthålla den taktiken trotts provokationer. De flesta aktivister är beredd på polisövergrepp - det har trotts allt varit standard under lång tid. Värre är det för vanliga deltagare i demonstrationer som kanske förväntar sig att polisen respekterar och tom försvarar rättigheten att demonstrera.

Frågan är när vi når vägens ände. När vi mer behöver kravaller och gatustrider alla Iran än fredliga demonstrationer. Det börjar kännas farligt nära. Det är svårt idag för en arrangör att garrantera en demonstrations säkerhet när den när som helst kan angripas grovt och våldsamt av polisen.

Ska vi verkligen ha det så?

Intessant!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , .


1 kommentar: