2007-03-02

DN:s brist på mod och polisens politiska kampanjer

Gårdagens inlägg om kravallerna i Köpen vågade inte DN ha kvar bland sina twinglylänkar. SvD vågade (eller så har de bara ingen kvällsred på webben).

Tänker inte pipa upprört om censur, konstaterar bara att DN inte vågade låta sitt sanningsdefinierande privilegium utmanas när det hettade till. Värst för DN, för det privilegiet håller man sakta på att förlora ändå, och allt som urholkar förtroendet för dessa gammelmedia snabbar bara på processen... För förtroende är den enda legitimitet de långsiktigt har att leva på.

Kacka i eget bo?

Louise förundras över varför vänstern kravallar i fattiga kvarter. Det är verkligen en viktig strategisk fråga, hur kan vi få kampen att mer drabba överklass och mindre oss själv? Men mest förundrar jag mig över det aningslösa i frågan. Den verkar förutsätta den absurda idén att kravaller i sig skulle vara målet.

Polisens politiska kampanj

Är att stänga utrymmet för motstånd, prioritet ett är nolltollerans mot ockupationer och konstruktivt politiskt motstånd. Därför tillslaget mot ungdomshuset. Naturligtvis kommer den strategin uppifrån, men polisen är ett politiskt verktyg, och de följer sina direktiv.

Men det finns (tack och lov) folk som ändå vill göra motstånd. Deras mål igår var en demonstration och ett återtagande av ungdomshuset. Polisen prioriterade att stoppa det senare... Börjar med att lamt provocera demonstrationen. Sen när demon väl är på norrebro så angrips den massivt med tårgas och pansarbilar. Splittras upp och tvingas in på sidogator. Kravallen tar sin början, när vi väl är här bör alla inse att ingen längre har kontroll, helt opolitiska börjar plundra, folk dras med av känslor och års frustration bubblar upp - Det vet polisen, det baseras deras taktik på. Det finns tveklöst både taktiska, strategiska och i viss mån moraliska frågor att ställa. Där en viktig är, hur undviker vi att förödelsen drabbar arbetarklassen värst. Men myter om 'våldsvänster' och ett infernaliskt blundande för polisens och statens roll kan inte leda till en konstruktiv diskussion.

Senare på kvällen går en demo (fackeltåget) utan att angripas av polis helt fredligt. Det blir inte kravaller utan polisens angrepp! (de gamla kravallerna pågår dock än). Däremot följdes den demon av konstruktiv aktivism (ockupation av ett nytt hus).

Mitt under att halva Köpen fortfarande var i kravaller prioriterar polisen att slå ner den ockupationen framför att försöka återställ ordning och säkerhet!

Så mycket högre prioriteras det politiska uppdraget över ordning och säkerhet!

Det är inget unikt för Danmark - Det är en integrerad del i EU-samarbetet. Det har varnats för sedan 80-talet då ritningarna drogs upp vid finnanselitens rundabordsamtal. De som deltar i projektet att dölja de politiska aspekterna, att framställa det som bara meningslösa bråk... de är demokratins dödgrävare. Att krossa folkligt motstånd är att krossa demokratin. Att tro att statens maktinstitutioner själv kan upprätthålla demokratin är en ytterst naiv stadstro fullt i klass med boljevikernas arbetarstat.

Intressant!

Kolla mer på Motkraft: Dag 3, Dag 2, Dag 1!

Andra bloggar om: , , , , , ,

1 kommentar:

  1. Är väl inte ensam om att känna igen mig från Göteborg. Men detta är allvarligt och de metoder som används mot politiska handlingar i Danmark kan mycket väl tänkas komma hit om de inte redan är här

    SvaraRadera