2008-09-18

FRA: Olaglig demonstration stoppade ledamöter

Aftonbladet TV har ett inslag med rubriken "Olaglig demonstration stoppade ledamöter". Det är fascinerande att man kan få in i två grova sakfel i en så kort rubrik!

1: Det var ingen olaglig demonstration

Rätten att demonstrera är inskriven i grundlagen, det är aldrig olagligt. Att arrangera en demonstration utan tillstånd kan vara olagligt, men det tillämpas sällan och piratpartiet ska känna sig utvalda och hedrade om de bötfälls. Att delta i demonstrationen är inte olagligt, demonstrationen är inte olaglig. Man kan fråga sig varför det media som slår sig för bröstet som demokratins försvarare på detta sättet närmast rutinmässigt förringar och i värsta fall urholkar demokratiska grundrättigheter.

Uppdate: Eva Franchell följer upp med "Det är klart att vi inte ska tillåta illegala demonstrationer"(!) i aftonbladet. Förutom det och påståendet att demonstrationen inringades av polis (jag har varit med och blivit inringad och det är lite annorlunda) så är det en dräglig krönika. Men varför denna antidemokratiska hållning?

2: Demonstrationen stoppade inga ledamöter

Demonstrationen hade varken till syfte eller effekt att stoppa ledamöter. Syftet var att visa ledamöter och andra att frågan inte är glömd samt att ge stöd till de ledamöter som är kritiska till FRA-lagen. Det syftet uppnåddes väl! Hade syftet varit att stoppa ledamöterna skulle det dessutom hetat blockad - inte demonstration.

TV-inslaget

I TV-inslaget upprepas inte dessa fel. Istället påstås polisen vara där för att stoppa demonstrationen. Det är fel och vore en rättskandal om det vore sant. Polisen har rätt att avbryta demonstationer om de är ett hot mot allmän ordning och säkerhet - men kommer dom för att stoppa en demonstration som egensyfte är det ett grovt brott mot grundlagen. Det händer dessvärre titt som tätt och man kunde önska att media ifrågasatte sådant hårt istället för att normalisera det genom att rapportera om det som en neutral händelse när det inte ens är sant.

I övrigt är själva TV-inslaget ganska OK. Det är rubriksättarna som är mest skyldiga - men hela aftonbladdrets redaktion behöver nog en grundkurs i demokrati och demokratiska rättigheter om de ska aspirera på uppdraget som demokratins försvarare.

Polisen

Polisen skötte sig exemplariskt. Det var skönt att se som omväxling. De hade till och med personal med "dialogpolis" tryckt på ryggen som löste problem just genom att prata. Själva namnet "dialogpolis" kanske är lätt missvisande och för faktiskt tankarna till FRA - Myndighet som övervakar och kontrollerar folkets dialog. Men "dialogpolisernas" praktiska gärning fanns det inget fel på.

Demonstrationen

Demonstrationen var lyckad. Det var ingen massiv uppslutning men för att vara på en arbetsdag måste det ses som helt OK. Samlingen vid mynttorget nådde upp i fler hundra personer och talkörerna hade gott tryck. Riksdagsledamöterna måste ha märkt oss, både dom som behöver påminnas om att det här är en het potatis som inte svalnar och dom som behöver känna stöd och uppmuntran.

Upplägget med korta tal i megafonen där 'gästtalare' var spontant välkomna varvat med talkörer gav en stark gemensamhetskänsla och gjorde tillställningen direkt rolig! Att vi flyttade oss med ledamöterna till storkyrkan och var där ledamöterna var skapade en känsla av att vara där det händer när det händer - en närvarokänsla som gav extra mening och näring åt demonstrationen. Med polisens försorg, som lotsade oss ut från gammla stan, så blev det spontant ett riktig demonstrationståg till sergels torg. Med talkörer väl uppeldade av gamla stans goda akustik blev det ett mäktig tåg som sammanstrålade med svart måndag på sergels torg. Vi plockade upp folk efter vägen och måste ha varit närmare 500 vid framkomsten. De var ungefär lika många som redan var där och vi måste tillsammans ha varit närmare 1000 direkt efter sammanstrålandet.

Mötet på sergels torg hadde på tok för många talare och det blev lite kämpigt att hålla ut - i alla fall om man varit igång sedan 5 på morgonen för resa till stockholm. Men det var väl motiverat för att visa bredden i uppslutningen. Tack och lov gick det lite snabbare än tidsplanen och fler hundra höll ut till slutet. Klart godkänt!

Många tal var också bra - visade på vikten av att kämpa vidare, att övervakningssamhället anfaller oss med fler vapen än bara FRA och att vi har mycket att försvara oss mot.

En liten kort samling vid konserhuset på kvällen såg aldrig mycket av ledamöter, men det var äntligen tid för lite småprat, tasskakande och några kramar!

Det var starkt inspirerande och väl värt ansträgningen. Jag tror de flesta lämnade demonstrationen stärkta och uppmuntrade för att föra kampen vidare på bloggar, möten, i media och alla plattformar de har tillgång till. Det är bra för det är något vi behöver göra - länge!

Vad kan göras bättre nästa gång?

Svart måndags demo som ändå inte var 'där' behövde inte heller ha varit 'då'. Den skulle lika gärna ha varit på kvällen och då antagligen kunnat samla fler folk som nu inte kommit ifrån sina jobb. Talarlistan bör kanske inte heller vara så lång men just denna gång känns det ganska motiverat. Med tanke på längden borde man nog startat ungefär när man slutade... Det är annars svårt att hitta radikala förbättringar - det var helt enkelt väl gjort av alla parter!

Kampen går vidare!

Kolla in bilder hos ICMPecho.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Intessant!


För övrigt anser jag alla borde gå med i alfa-testningen av micro peer publishing!

3 kommentarer:

  1. Apropå "illegal demonstration", läs:

    http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/evafranchell/article3331635.ab

    "Det är klart att vi inte ska tillåta illegala demonstrationer"

    av en person som beskriver sig som "Eva brinner för yttrandefriheten och alla människors rätt att sätta sig upp mot förtryck och maktmissbruk."

    !

    SvaraRadera
  2. Tack Milael!

    Det är sannerligen en konstig politisk kultur på aftonbladet. Eller kan det vara bara olycksfall i arbetet?

    SvaraRadera