2010-09-07

Polisrazzior mot småsaker

Polisen har slagit till med flera razzior för att få tag i folk i 'scenen'.
Det är ett slutet gäng nerdar som sprider filmer till varandra ofta innan de kommer ut. Ofta är de anställda inom filmindustrin som läcker till varandra för att vinna status. En tämligen oskyldig lek.
En del läcker även ut på öppna fildelningsnät även om 'scenen' själv ogillar det. Men de är inte tätare än filmbolagen själv. Det är dock ingen dominerande del av fildelningen. Det mesta där ute är vanliga DVD och CD rippar gjorda av vanliga kunder - 'scenens' prylar känner man igen på att de är rar-komprimerade och bökiga att använda - saker svennebananfildelare undviker.
Men filmbolagen och skivbolag ogillar det för det skapar hype om fel saker. De vill kunna bestämma vad vi ser så de kan optimera vinsten - behöver distribuera färre verk och kunna dra ut mer lönsamhet vi kanaler som bensinmackar. De vill säkert även ha makt över upphovsmännen genom att ha stort inflytande över vad som blir en framgång.
Det är knappast något som är bra för samhället, men det är klart de har rätt att hålla på filmerna tills de själv vill släppa dom. Men det är väl ändå deras eget problem. Om de lyckas ta fram bevis på att någon trotts sekretessavtal spridit verk så kanske de ska kunna stämma dom. Men varför ska skattepengar spenderas på att jaga filmbolagen egna läckor? Det är ju inte någon samhällsfarlig verksamhet direkt.
Fildelning över huvud taget är ett icke problem. Varje kopiering skadar ingen, det går inte heller att visa på någon ekonomisk skada i stort - endast lite förlorad kontroll över våra konsumtionsvanor. Jämför det med snatteri. Varje snatteri skadar om än lite - totalt kostar det en massa i samhället.
För den skull görs inte razzior mot hela bostadsområden för att det snattas i butiken som ligger där. Inte ens om en person är direkt misstänkt leder det till husrannsakan. Det är helt i sin ordning - staten ska inte ta till sådana medel mot skitbrott. Men fildelning är ändå mer ett skitbrott - men där finns inga sinnen för proportioner alls.
Man slår till mot hela serverhallar, man övervakar allas trafik, man gör husransakan och beslagtar datorutrustning som även naturligtvis innehåller förtroliga försändelser - man bryter alla gränser för respekt för medborgarna över denna totala skitsak! Man spenderar enorma resurser på ett obefintligt problem. Den här gången är det Belgarna som fått betala två års meningslös utredning - och vi bara ett gäng idiotiska razzior - men varför då?
Vad värre är - man slår ut hela grunden för informationssamhällets vidare utveckling. Jag fildelar inte piratsaker - de är sällan intressanta ändå. Det jag mest använder fildelning till är faktiskt lagliga saker - ofta podcast där filmer och ljud laddas ner av min dator över bittorent automatiskt från olika rss feed. Så om någon puttar in ett piratverk i en rss-feed kommer min dator att glatt ladda ner det och sprida det vidare. Det är så internet funkar - man kopierar saker åt varandra utan att fråga om vad det är - och var och en tar ansvar för vad dom puttar in. Men ändå har vi fått lagar som ger giriga företag rätt att avlyssna sådan trafik, systematiskt samla personupgifter (IP-nr) och rätt att begära ut mitt namn och adress utifrån det. Men ändå verkar det inte finnas någon gräns för hur mycket mitt privatliv kan invaderas för att undersöka en sådan dels vag misstanke och dels en misstanke som även om den är riktig är en total skitsak.
Att några ekonomiska särintressen kan få så stort inflytande inte bara över politiker utan över polisens och domstolars arbete och prioriteringar är skrämmande. Det är en skandal vi kommer att kunna lära oss från länge - om vi lyckas stoppa det i tid och vi fortfarande har ett öppet demokratiskt samhälle.
Det måste bli någon form av proportion på frågan, det måste återupprättas någon form av skydd för privatliv och vanligt folks rättigheter. Någon form av gräns måste finnas för stat och ekonomiska särintressens rätt att att snoka och invadera privatlivet.
Rösta på piratpartiet.
Länkar lånade från Integritet:
Mer på http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1646&artikel=3989392 också på SVT http://svt.se/2.22620/1.2136263/polisrazzia_mot_wikilekas_webbhotell?lid=senasteNytt_675672&lpos=rubrik_2136263, SvD http://www.svd.se/nyheter/inrikes/polistillslag-mot-fildelare_5270115.svd, Aftonbladet http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7739637.ab, DN http://www.dn.se/nyheter/sverige/polistillslag-mot-fildelare-1.1166154, SVT2 http://svt.se/2.22620/1.2136263/polisrazzia_mot_webbhotell, Piratpartiet presscenter, http://press.piratpartiet.se/2010/09/07/piratpartiet-kritiserar-pagaende-polisrazzia/, Expressen http://www.expressen.se/nyheter/1.2125547/polisen-slog-till-mot-webbhotell-dar-wikileaks-servrar-finns, Sydsvenskan http://www.sydsvenskan.se/malmo/article1231443/Polistillslag-mot-fildelare.html SVT3 http://svt.se/2.22620/1.2136263/polisrazzia_mot_webbhotell
Bloggar: Full Mental Straightjacket, Henrik Alexandersson, Soundness, Kulturbloggen, Stefan Flod, Christian Engström, Anna Troberg, Satmaran, Gothbarbie, Mary Jensen, Free Thinking

Intessant!
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , .

5 kommentarer:

  1. Bra skrivet, och välkommen tillbaka redlib. Har saknat dina bloggposter.

    Hoppas på ett bra piratval på söndag.

    SvaraRadera
  2. Tack. Ska försöka komma igång lite igen.

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  4. Bra skrivet - och fler och fler på nätet som börjar genomskåda ”den svenska modellen”.

    Dock... - jag har svårt för att hitta personer som är övertygade om - att Wi av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna - kan fixa till det här med den så ofattbart framgångsfulla ”icke göra”-metoden (video 44 min), tyvärr tyvärr...

    SvaraRadera