2007-01-10

Danskarna visar - Motstånd lönar sig!

LouiseP, som brukar blogga förträffligt om sexarbetare, har idag en gästskribent som gör sig lustig över att det i Danmark inte accepteras att kalla ungdomar som kämpar för lite eget utrymme för fascister.

Naturligtvis är det fel att kalla dom fascister. Fascister använder våld och terror för att erövra statsmakten, man vill ha en stark centraliserad stat med stora våldsbefogenheter. Fascism är samhällseliternas reservplan.

Dessa ungdomar är inte ute efter stadsmakten. De försvarar det lilla utrymme de har mot elitens attacker. Eliten har den ekonomiska makten, de har domstolarna, de har polisen. De utan privilegier, de som tvingat ge upp det mesta av sitt inflytande över sina liv till eliten, de har bara sitt blod, sin svett och sin sammanhållning.

I Sverige skulle vilken polis, politiker eller rövslickare som helst komma undan med samma hutlösa beskyllning. Vad är skillnaden? Dels vet Danskarna kanske bättre vad fascism är, de har trotts allt varit ockuperade av en nazistregim. Men delvis beror det på den Svenska naiva tilltron till staten och polisen. Vi tror demokratin är en gåva, vi tror inte staten och dess eliter har egna intressen. Vi tror staten själv kan bevara demokratin om bara polisen får fria tyglar. Vi tror inte vårt motstånd behövs.

Vi hör glömt den hårda kampen, vi har glömt år 1917s hungerskravaller, Vi har glömt skotten i Ådalen. Vi hör glömt världsrekord i strejker. Vi har glömt hur vi fick samhällseliten att komma krypande med reformer och samarbetsförslag. Vi har glömt att vi fått det vi har för att eliten var rädd att förlora hela stycket.

Våra eliter har också glömt sin rädsla. De är ohämmade i sin offensiv sedan minst 30 år tillbaks. De kommer undan med att sätta likhetstäcken mellan fascister och folk som bara kämpar för det inflytande som tagits ifrån dom. Vi tror ett beslut är demokratiskt om det fattats av våra folkvalda. Vi saknar insikt om att det som avgör om ett beslut är demokratiskt eller ej är om det ökar folks inflytande över det som berör dom, ökar deras utrymme och rätt att styra sitt eget liv. Vi inser inte att kampen för vårt inflytande har gett oss den demokrati vi har, vi inser inte att kampen för vårt inflytande behövs för att bevara den. Vi tror staten ska lösa allt åt oss.

Det är nog därför vi svenskar alltid tror att en ny lag är rätt lösning på varje problem. En grundmurad och naiv tilltro till pappa staten. Danmark är ganska likt Sverige, men man verkar ha lite mer insikt i att folkligt motstånd behövs för demokratin och man gör skillnad på folkligt motstånd och politisk terror - även om motståndet går överstyr ibland. Det kanske rent krasst är nödvändigt för att påminna eliten om att de faktiskt kan förlora hela stycket. Att det gör eliten mer kompromissvillig är inte förvånande - motstånd lönar sig!

Men så har också Danskarna högre A-kassa, mindre arbetslöshet och högre löner. Det är dom värd!

Detta diskuteras vidare i LouisePs blogg, dra lämpligen dit för att kommentera

Andra bloggar om: , , , ,

2 kommentarer:

  1. Kul att läsa en anarkist - om frihet.

    Att den i Sverige allmänt brukade höger-vänsterskalan inte ger en fullständig bild av verkligheten är nog ganska vedertaget. Ofullständigheten tycker jag ofta brukar komma på tal i sammanhang där kommunister och nazister likställs.

    Jag är av åsikten att anarki varken ÄR eller ens är besläktat med socialism, kommunism eller syndikalism. Anarkism - avsaknaden av härskare; det torde vara ganska närbesläktat med Liberalismen.

    Jag läste också LouiseP och jag vill framhålla en av de delar du valt att inte ta upp:

    "För att inte tala om angreppet mot mot de fattiga i denna stadsdel (och Nørrebro är sannolikt den fattigaste stadsdelen då). Dagen efter upploppen var varenda bankomat krossad. Krossa kapitalet typ.

    Problemet är ju att vanliga danskar struntar i det, de har dankort och handlar knappast i de butiker som saknar dankort-terminal. Det vill säga småföretagare och invandrarbutiker, McDonalds har busniness [sic!] as usual. De som lever på bidrag (danska bidrag betalas uteslutande till ett bankkonto, bara hemlösa får undantag) eller inte är betrodda av banken är däremot beroende av sina uttagskort för att kunna ta ut pengar utanför bankens öppettider."

    Slutligen en liten påminnelse om varför danskarna kan ha högre a-kassa (dock inte lika hög som Lettland) och lägre arbetslöshet (dock inte lika låg som Irland); Danmark har ingen LAS! DK-SE 1-0

    Har de som du skriver dessutom högre reallöner så är det bara att gratulera.

    SvaraRadera
  2. Utelämnade den delen för den kändes inte relevant. Jag kan bara spekulera över motiven till att slå sönder bankomater, men det var med all säkerhet inte att göra livet surt för Nørrebros fattiga.

    Däremot kanske rubrikens referens till 'terrorister' förtjänar samma kritik som påståendet om fascism.

    SvaraRadera