Frihet är på tapeten i bloggosfären, eller frågan vad är frihet? Det är en intressant och viktig fråga som är både lätt och ogripbart svår.
Det lätta svaret
Frihet är att få göra vad man vill.
Det svåra svaret
Det ovan är hela prylen, men att tillämpa det är det svåra kruxet.Frihet slutar vid andras lika stora frihet
Ett problem är när folks viljor krockar. Därför måste ens frihet sluta där andras lika stora frihet börjar. Det ger naturligtvis utrymme för en hel del subjektiva bedömningar, det är här det börjar bli svårt. Håller inte med Anna Troberg, det finns plats för breda gråskalor här.
Frihet och myndighet
Alla kan inte bestämma över sig själv, små barn t ex. men då gäller det att bestämma så lite som möjligt över dom, bara det nödvändiga. Även vuxna kan ibland behöva bestämmas över. Det är snällt att försöka stoppa en sinnesförvirrad från att hoppa från en balkong. Men det är ett ingrepp på friheten och inget att ta lätt på. Tillfälliga ingrepp kan vara ok om någon av följande är sann:
- Det personen tänker göra är extremt destruktivt.
- Personen är tveklöst inte vid sina sinnens fulla bruk.
För ett varaktigt ingrepp krävs att båda är tveklöst sanna och bevisbördan ligger på de som vill ingripa.
De som samtycker är en
Samtycke betyder inte automatiskt att det är vare sig rätt eller fel. Det betyder att kravet för att utomstående ska ha rätt att ingriper är de samma som om det vore en individ som gjorde något mot sig själv.
Makt
Makt är förmågan att hindra någon att göra det de vill eller tvinga dom att göra något de inte vill.
Alla har en gnutta makt. I princip alla kan skjuta statsministern, det är inte så svårt. Men bara ett fåtal har makt att uppnå något med det (så vida de inte är så psykiskt skadade att de ser det som ett mål i sig).
När makt koncentreras till ett fåtal ökar risken att den utövas och den blir en direkt motsats till frihet. Maktens grundvärden är lojalitet och lydnad.
Antimakt
Genom att solidariskt försvara varandras frihet kan man sätta en stark antimakt mot den makt som angriper friheten utan att skapa en makt som kan användas till något annat. Antimaktens grundvärden är solidaritet och respekt.
För att friheten ska ha en chans i ett samhälle måste antimakten vara starkare än makten. Eftersom makten gynnar ett fåtal på de andras bekostnad så finns det alltid ett långsiktigt hopp för det. Men tar makten överhand får det alvarliga och långvariga effekter - Oftast väldigt blodiga.
Kollektiv och frihet
Genom kollektivt samarbete kan man ofta nå mer frihet, kollektivt samarbete är också ett bra sätt att bygga antimakt. Ett kollektiv består bara av sina medlemmar och kan aldrig få större befogenheter än medlemmarna. Ett kollektiv har därför inte större rätt att inskränka en medlems frihet än vad någon av dess medlemmar har. Enda undantaget är om kollektivet är byggt på fritt samtycke - då kan de ha så mycket inflytande över medlemmarna som de har samtyckt till. Men det räcker att en inte håller med för att inget samtycke ska finnas! Är det ett fritt samarbete kan dock den personen lämna det.
Frihet och förtroendevalda
Har man förtroendevalda som styr över ett kollektiv så har de inte heller större rätt att ingripa i individernas frihet. Deras väljare kan naturligtvis inte ge dom större mandat än vad de själv rättmätligen har - Det vore politisk svart magi! Likväl har vi en majoritet av politiker som tror sig ha dessa rättigheter - över det synnerligen påtvingade och extremt maktfullkomliga kollektivet staten! Hybris!
Frihet och integritet
Integritet är inte bara rätten att dölja pinsamheter, rätten att ha ett privatliv. Det definierar också det utrymme man har att göra saker andra ogillar. Var och ens utrymme att försvara sin frihet. I synnerhet viktigt om man gör något makten ogillar, därför är det av extra stor vikt att makten inte har insyn. Att staten inte har insyn är helt avgörande. Det handlar inte bara om vår egen frihet, det handlar om oss allas gemensamma förmåga att göra motstånd. Det handlar om ballansen mellan makt och antimakt i samhället. Det handlar om frihet eller tyranni.
Friheten och nu
Just nu hålller våra politiker på att införa en övervakningsregim av aldrig skådat slag. Inte ens i de skarpaste författarnas fantasi har något så fasansfullt kunnat frambringats tidigare. Det sätter ballansen helt ur spel mellan makt och antimakt. Det är inte bara fruktansvärt om det faller i orätta händer, genom att det försvagar folks förmåga till motstånd leder det på sikt ofelbart till att makten faller i orätta händer. Det måste stoppas nu! FRA är redan igång och måste stoppas innan det är för sent, Datalagringsdirektivet får inte ske.
Därför är det en plikt, för alla som bryr sig det minsta om frihet, att rösta på piratpartiet i höst!
Frihet och ägande
Alla får göra som dom vill så enda argumentet för att de inte får köra iväg med din bil är att det skulle inkräkta mer på din frihet än det gör på deras att de inte får det. Det är nu ganska lätt att visa med undantag för absoluta nödlägen. Men skulle du kontrollera all odlingsbar mark blir det svårare att hävda att de som odlar mat inkräktar mer på din frihet än vad det skulle inkräkta på deras att svält ihjäl.
Rent generellt sammanfaller ägande i liten skala oftast med frihet, medan ägande i stor skala alltid sammanfaller med makt. Det sammanfaller ganska direkt med "din frihet slutar vid andras lika stora frihet".
I ett samhälle baserat på ägande är inte fördelningspolitik nödvändigtvis ett orättmätigt ingrepp i friheten utan tvärt om något ett sådant samhälle måste hantera för att försvara friheten.
Detta är en fråga som inte piratpartiet berör. Det finns många andra frågor som också är av otrolig vikt. Ofta är det bättre att driva dessa frågor som motstånd utanför staten, direkt i samhället. Även 'piratfrågor' kan och bör drivas utanför staten i form av annonymitetstjänster och allt möjligt hackande. Vare sig man vill göra det eller driva en fråga parlamentariskt så är det av avgörande betydelse att det finns utrymme att göra det. Att vi har integritet nog att kunna handla och göra motstånd. Att inte staten kontrollerar allt.
Därför, åter igen - Rösta pirat i höst!
För friheten!
Läs även andra bloggares åsikter om frihet, piratpartiet, integritet, val 2010, makt, antimakt.