SVT Debat har behandlat antipiratlagen. Det är skrämmande att se hur dålig koll kramarna av lagen har.
1000-2000 uppladdare!
Sverige har ca 1 400 000 2 200 000+ som fildelar och de blir stadigt fler. Nästan alla idag använder bittorrent, då byter man småbitar av filer med varandra - i princip får man ladda ner lika mycket som man laddar upp. Det är det som gör protokollet så robust, det går dåligt att snylta - Man måste göra rätt för sig. Ändå säger Johan Pehrson (fp - som ska vara regeringens 'expert') att man inte ska jaga de som laddar ner, bara de ca 1000 - 2000 som laddar upp! Hallå - alla är med och laddar upp! Alla blir jagade, det är bara slumpen som avgör vilka som får ett utpressarbrev. Totalt vilseledande uppgifter.
att lära av tidigare erfarenhet
Man hävdar att många länder redan infört samma sak - Ja, utvärdera dom erfarenheterna då! Fildelningen har inte minskat i dessa länder - men man har haft stora problem med missbruk av lagstiftningen - där skurkar sänt ut utpressningsbrev i stort sätt godtyckligt med stora tragedier till följd inklusive självmord. Det finns inget försvar för att kopiera samma misstag!
Producenter som ser snikna ut
Filmproducent Joakim Hansson sänkte sig till att kalla fildelning stöld. Den graden av dumhet kunde man tro var passerad men Pehrson höll glatt med (!). Hansson medgav att folk såg film på bio och köpte DVDr... Men var så sniken att han även vill ha betalt av de som själv letar på och skaffar filmen via fildelning. De som lägger en massa pengar på hans och andras filmer ska bara få se det de betalar för - om de bara har råd med två filmer i månaden så ska de inte få se 8 till. Varför? Varför vara så negativ till gratis reklam? Några av fildelarba gillar säkert filmen så mycket att de köper den, några kommer att se Hanssons nästa film på bio. Andra gillar den inte, eller har inte råd - men varför vara så missundsam, de pratar kanske gott om filmen - för eller senare ger det utdelning om Hansson gör bra film.
Resonemanget att alla som ser en film via fildelning annars skulle ha köpt den är bara idiotiskt. Folk köper de de tycker om i mån de har råd, naturligtvis vill de se mer, och naturligtvis ska de ha rätt till det - Det skadar ingen. Det är som om varje kilo kantareller någon plockar själv skulle vara stöld från torghandlaren som inte får sälja sina kantareller. Alla fattar att de som gillar kantareller är de som mest både plockar och köper kantareller. Naturligtvis är det samma sak med musik, film mm.
Anna Croneman som också är producent gnäller till och med på att en tv-serie hon producerat finns på tpb. Där kan det ju bara vara till fördel. Ju större popularitet hon kan påvisa ju mer måste det gå att få TV-bolag att betala. Det är väl ändå yrkesskicklighet, konstnärlighet och popularitet som de säljer, producenterna?
Att det är jobbigare när man är beroende av DVD-försäljning är naturligt. Ömtåliga plastbitar är ett ganska otympligt sätt att hantera film och det blir säkert färre och färre som köper det. Hansson försvarade bristen på andra försök att sälja med att nätet inte mäktar med streaming i professionell kvalitet. Det är snarare en möjlighet, genom sammarbete med operatörerna och cachingutrustning i de lokala näten kan man erbjuda en 'premium' tjänst som inte övriga nätet kan. Sen finns även möjligheten att sälja nerladdning, varför inte via bittorrent?
Litar man inte på fansens goda vilja så krydda med lite extra. Tillgång till info om filmen och produktionen - alla skådisar, stuntmän, filmarbetare, snygga trick etc. Ge fans en möjlighet att ge feedback, omdöme. Skapa topplistor på korsen och tvärsen - om folk kommenterat filmen de sett, visa de senaste komentarerna i topplistan. Ge möjlighet att filtrera kommentarer geografiskt och efter ålder etc. Skapa en 'community' känsla, spela på folks behov av att dela med sig av vad de gillar, att rekomendera det de gillar, att visa upp vad de gillar och sin 'identitet'. Sätt folk i kontakt med andra med liknande smak, rekomendera filmer som andra med liknande smak sett och gillat. Låt till och med folk som sett filmen via fildelning (eller tidigare på bio) delta mot en lägre avgift. Det finns en oändlig mängd möjligheter!
Sparka monopolindustrin
Nu är detta inget för Hansson och Croneman, de ska göra film. Men kanske de ska överväga att sparka en del sammarbetspartners snarare än att sparka på fansen. Kanske ska de sätta sig in i ett problem innan de går ut offentligt som megafon för obsoleta industrier och sparkar på sina egna fans, och därigenom i förlägningen på sig själv.
Fildelning har förekommit i tio år, utan att man kunnat påvisa att den gör skada. I alla dessa år har industrin försummat möjligheten att skapa nya affärsmetoder. Det är outgrundligt klantigt! Istället har man sparkat på, angripit och skadat fansen - en total galenskap i en tid då fansen välvilja är en viktig faktor för att få betalt.
Politikers ansvar
Att politiker är okunniga om internet är inte mycket att orda om. Det är ett inbyggt problem med centralism som demokratisk centralism inte är ett undantag från. Människor kan inte förstå allt och sätta sig in i allt så de är inte heller lämpade att bestämma allt. Det är detta enkla faktum som gör lobbing till en så framgångsrik industri.
Därför bör politiker försöka bestämma så lite som möjligt, och försöka sätta sig in i det lilla man ska bestämma så gott det går. I det här fallet har man bara lyssnat på ett särintresse och det går inte att förklara bort med teknisk okunnighet - Det är politisk inkompetens och det är ett område som politiker bör kunna! Om politikerna har den minsta självbevarelsedrift bör man skärpa sig. Fler och fler ser att politikerna står med byxorna ner, och de ser vilka som står bakom med vaselin i näven - Det vinner man ingen opinion på!
Vad bör göras då?
Det allra viktigaste är att politikerna gör klart att kopieringsmonopolet bara omfattar kommersiell kopiering. Det finns utrymme för undantag för privat kopiering i EU direktiven så det är bara att göra.
Industring behöver det beskedet starkt och tydligt för att ge upp försöken med att bevara gamla föråldrade strukturer genom hutlösa lagstiftningskrav som ändå inte kommer att hjälpa. De behöver det för att böja omstrukturera sig, anpassa licensavtal etc till de nya aktörer som dyker upp, för att anpassa sig till den verklighet vi idag lever i.
Den verkligheten kommer att ge oss mer kultur, om den ger oss fler eller färre professionella kulturarbetare kan nog ingen sia om - men ju längre vi skjuter på omvandlingen, ju mer bisarra lagar som tillåts bromsa utvecklingen, ju svårare blir omställningen som ände måste komma.
Politiker, sluta gå med röd flagga framför histioriens tåg
Läs även andra bloggares åsikter om fildelning, upphovsrätt, integritet, privatliv, övervakning, piratjägarlagen, antipiratlagen, ipred.
För övrigt anser jag alla borde gå med i alfa-testningen av micro peer publishing!